marți, 27 mai 2008

Nokia Maps 2.0 iese din beta


Nokia a anuntat lansarea versiunii finale a aplicatiei sale de navigatie pentru telefoane mobile Nokia Maps 2.0.


Dupa o perioada de cateva luni de versiune beta, Nokia Maps 2.0 a devenit oficiala. Aplicatia, disponibila pentru telefoanele Nokia bazate pe S60, face din device-ul pe care este instalata un sistem de navigatie viabil, oferind navigatie prin satelit si ghid de trafic pentru soferi si servind drept ghid de navigatie pentru pietoni.


De asemenea sunt oferite ghiduri turistice multimedia interactive pentru o serie de orase si imagini prin satelit ale acestora. Aplicatia vine cu o interfata cu utilizatorul mult simplificata, oferind o varietate de moduri de navigare si facilitati de cautare “one-box search” pentru adrese si diverse locatii precum restaurante, hoteluri sau cluburi.


Pentru soferi, Nokia Maps 2.0 va oferi si informatii de trafic in timp real intr-un numar limitat de tari, datorita parteneriatului incheiat recent cu ARC Transistance. Pentru pietoni sunt incluse informatii despre transportul in comun, cu indicatori pe harta ai statiilor mijloacelor de transport, functionalitate disponibila deocamdata pentru 17 orase.


Mai multe detalii despre Nokia Maps sunt oferite pe site-ul dedicat, de unde aplicatia poate fi si downloadata. Mai trebuie spus si ca Nokia Maps nu este gratuita, decat cu exceptia catorva device-uri high-end ale companiei, preturile fiind de asemenea detaliate pe site.


Sursa: Nokia

Epson imbunatateste calitatea hartiei electronice


Epson crede ca hartia electronica o va inlocui in curand pe cea traditionala.


Seiko Epson a prezentat la expozitia SID 2008 prototipul unui display de tip e-paper (hartie electronica) cu o calitate a imaginii aproape de hartia traditionala tiparita, spre exemplu a aceleia de ziar sau carti.
Ecranul in format A4 (diagonala 13,4″) are o rezolutie de 3104 x 4128 pixeli si o densitate a pixelilor de 385 ppi (pixel per inch), caracteristici superioare display-ului prezentat anul trecut de aceeasi companie. De asemenea, rata de contrast este de 10:1, iar reflectanta este de 40%.


Cu acest prototip, Seiko Epson afirma ca se afla in etapele finale ale inlocuirii hartiei traditionale cu cea electronica. Compania va realiza o cercetare de piata in ceea ce priveste comercializarea acestui tip de hartie electronica si are in vedere si vanzarea de ziare electronice.



Sursa: Fareastgizmos

Flame - cel mai avansat robot umblator


Un cercetator olandez a dezvoltat cel mai avansat si mai eficient robot care imita mersul uman.


Flame este produsul unui cercetator olandez, Daan Hobbelen, si al proiectului sau de doctorat desfasurat la universitatea olandeza TU Delft.


Robotul se evidentiaza prin faptul ca mersul sau este foarte apropiat de cel uman, robotul fiind foarte stabil si foarte eficient din punct de vedere al energiei consumate pentru mers.


Imitarea mersului uman, care poate fi privit ca un fel de cadere controlata in fata, nu este un lucru simplu. Pentru a modela acest lucru, Hobbelen a trebuit mai intai sa dezvolte o metoda de a masura stabilitatea oamenilor in mers, lucru care nu a mai fost facut pana acum.


Apoi, olandezul a creat acest robot, care dispune de 7 motoare si include un “organ” de echilibru si algoritmi care ii asigura stabilitatea. Flame este astfel capabil sa foloseasca informatia oferita de organul de echilibru si sa isi plaseze picioarele pe rand in fata astfel incat sa previna caderea.


Hobbelen afirma ca Flame este cel mai avansat robot din punct de vedere al mersului, dintre robotii care imita mersul uman. Modelarea acestui proces va permite nu doar construirea de roboti cu o miscare mai naturala si echilibrata, dar va contribui si la o mai buna intelegere a dificultatilor de mers pe care le au oamenii, putand duce la diagnostice mai bune ale feluritelor boli de profil, si la echipamente mai bune de training si recuperare.


Sursa: PhysOrg