duminică, 29 martie 2009

Un deceniu de virusi: Melissa a implinit 10 ani


In urma cu zece ani, creatorul de virusi David Smith a lansat virusul Melissa, un vierme care a schimbat peisajul de securitate.
Denumit dupa o dansatoare pe care a cunoscut-o in Florida, virusul Melissa a trimis un e-mail infectat, cu subiectul "Here is the document you asked for ... don´t show anyone else;-)". Virusul a trimis copii ale sale prin intermediul Microsoft Outlook la primele 50 de adrese e-mail din lista mailing a victimei.Viermele s-a raspandit cu rapiditate in intrega lume supraincarcand serverele e-mail si punand multe companii in imposibilitatea de a utiliza e-mail-ul. Potrivit Wikipedia, companii precum Microsoft, Intel, Lockheed Martin si Lucent Tehnologies au fost fortate sa-si inchida gateway-urile e-mail din cauza cantitatii mari de e-mail generate de catre virus.
Melissa a cauzat pagube de 55 milioane $. Smith a fost condamnat la 20 de luni de inchisoare si amendat cu 5.000$.
Serviciul gateway antivirus MessageLabs, detinut in prezent de Symantec, a fost unul dintre primele servicii care au detectat atacul. Potrivit lui Alex Shipp, senior director al MessageLabs, Melissa a fost primul virus mass-mailing care a avut succes. Partea sa social engineering a fost buna, datorita conotatiei sale sexuale care a determina oamenii sa deschisa e-mail-ul.
Melissa a generat o importanta schimbare in industria anti-virus. "Inainte de Melissa, lansam update-uri odata pe zi. Din fericire, Melissa a lovit prima data in SUA si noi am reusit sa avem instalate semnaturile virusului pana cand a ajuns in Marea Britanie. Insa, ne-am dat seama ca trebuie sa impunem update-uri automate pentru a instala semnaturile virusilor la fiecare cinci minute", a spus Shipp.
MessageLabs a realizat ca protectia anti-virus bazata pe semnatura nu este potrivita daca un atac virus are loc inainte de crearea semnaturii. "Am decis sa ne focusam pe analize cu caracter de cercetare in loc pe anti-virus bazat pe semnatura. Prima noastra analiza euristica majora a fost Love Bug in 2000."





Sursa : computerweekly.com