miercuri, 18 februarie 2009

Belkin Powerline CPL AV - cum faci reţea cu 220 V



   În urmă cu câţiva ani discutam cu tatăl meu, profesor de electronică la universitate, despre posibilitatea transmiterii datelor prin reţeaua electrică din casă. Personal eram puţincircumspect deoarece pentru mine lucrurile erau neclare. Cum se putea face trecerea de la opt fire la doar două care, la rândul lor, aveau o tensiune de 220 V? Explicaţia includea concepte de tip „modulare în frecvenţă” şi „undă purtătoare” ce sunt mai greu de înţeles de cei care nu au în spate o pregătire de specialitate.
 Nu vom detalia aici tehnicile folosite pentru transmisia de date prin reţeaua de curent. Cei interesaţi pot consulta articolul de pe site-ul Wikipedia în legătură cu acest subiect. Ceea ce trebuie înţeles este că în principiu, într-o casă sau într-un apartament,prizele sunt conectate în aceeaşi reţea la panoul electric, având astfel o legătură directă între ele. Adaptoarele Powerline CPV AV de la Belkin se bazează pe acest fapt. În pachet se găsescdouă cutii negre, similare cu alimentatoarele diverselor dispozitive electronice. Fiecare cutie este dotată cu un port Ethernet, în pachet fiind oferite două cabluri de reţea de aproximativ 1 m lungime.
 Instalarea nu poate fi mai banală. Cele două adaptoare din cutie se conectează la priză. Unul din cele trei LED-uri cu care este dotat fiecare adaptor va indica dacă există conexiune prin reţeaua electrică cu un alt adaptor. Se conectează cablurile de reţea necesare şi conexiunea este realizată. Nu este necesar nimic altceva. Cablurile de reţea incluse în pachet ar trebui să fie suficiente pentru conectarea la un switch sau router şi la un calculator.
 Transmiterea datelor prin reţeaua de curent electric a cunoscut de-a lungul timpului o evoluţie a vitezei. Modelul de la Belkin testat de noi era cotat cu o viteză maximă de 200 Mbps(25 MB/s) ce ar trebui să mulţumească marea majoritate a utilizatorilor. Un model mai ieftin din aceeşi gamă se plafonează la10 MB/s, iar primele modem-uri ce întrebuinţau această tehnologie ofereau viteze similare cu cele de Dial-up.
 Viteza de transfer atinsă între un switch obişnuit şi un calculator, folosind soluţia de la Belkin, a fost de 10 MB/s, însă nu toate echipamentele de reţea folosite erau compatibile Gigabit LAN. Am folosit Belkin Powerline CPL AV timp de câteva zile în locul cablului de reţea, transmiţând prin prize semnlului dintr-o cameră într-alta. Nu am constantat nicio problemă legată de conexiune sau fluctuaţii de viteză. Doar adaptoarele s-au încălzit semnificativ în timpul funcţionării, însă nu atât de mult încât să nu poată fi ţinute în mână.
 Cui se adresează această soluţie de la Belkin? Să presupunem căperformanţa reţelei wireless de acasă nu vă mulţumeşte, însă nu vreţi să trageţi un cablu dintr-o parte într-alta a apartamentului.Powerline CPL AV poate fi considerată o soluţie elegantă în acest caz. De asemenea, dacă aveţi mai multe dispozitive în casă legate în reţea şi vreţi să eliminaţi cablurile, aceste adaptoare sunt excelente, putând fi conectate mai mult de două între ele. Limitările indicate de producător sunt de 300 m de cablu de conectare între prize. Este clar că nu se poate cunoaşte traseul între prize prin pereţi, însă se pot face nişte aproximări acceptabile.
 Şi acum se pune întrebarea de ce nu folosim cu toţii acest mod elegant de conectare în casă. Motivul e simplu: deoarece este scump. Kitul de faţă costă între 500 şi 600 de lei. Cu o sumă deaproximativ 450 de lei se poate comanda kitul mai lent, limitat la 85 Mbps, însă tot este depăşit de cel puţin două ori ca preţ un router wireless. Deşi este o soluţie elegantă şi rapidă, Belkin Powerline CPL AV ajunge să fie un dispozitiv de nişă. Cei care chiar au nevoie de aşa ceva află pe această cale că-l pot achiziţiona din ţara noastră.


Sursa :go4it.ro

HTC anunta Touch Diamond 2 si Touch Pro 2



   Printre cele mai interesante terminale anuntate la Mobile World Congress 2009 se numara si 2 noi handseturi HTC, Touch Diamond 2 si Touch Pro 2. Cele 2 terminale au cateva trasaturi comune, printre care si functia single-view contact, care afiseaza lista de apeluri, mesaje, sau mailuri primite/trimise intr-un singur meniu destinat contactelor, pentru mai multa accesibilitate.
 Touch Diamond 2 si Touch Pro 2 sunt primele telefoane care folosesc noua tehnologie Push Internet a celor de la HTC, aceasta crescand viteza downloadurilor si incarcarea paginilor web pe smartphone-uri. In plus, ambele terminale folosesc cea mai noua versiune a interfatei TouchFlo 3D, care afiseaza informatiile mai relevante in special si include zone destinate atingerii de catre utilizator, pentru meniuri mai prietenoase.
 Daca acestea au fost asemanarile dintre noile smartphone-uri, atunci sa ne oprim si asupra deosebirilor. In primul rand, se poate observa cu usurinta ca telefoanele nu arata la fel, de vreme ce nici Touch Diamond si Touch Pro nu foarte asemanatoare ca design. Touch Diamond 2 este mai subtire si vine cu un display VGA touch de 3.2 inchi si o bara zoom touch sensitive care face mai usor zoomingul in paginile web, mailuri, mesaje, imagini si documente.
 Acelasi Diamond 2 ruleaza Windows Mobile 6.1, are o viata a bateriei cu 50% mai mare si este dotat cu o camera de  5 megapixeli, 512 MB ROM, 288 MB RAM, slot pentru carduri de memorie si un procesor de 528 MHz. Touch Pro 2 este un smartphone tip business si soseste cu tehnologia Straight Talk, care imbunatateste calitatea convorbirilor prin speaker si elimina zgomotele de fond. Ca si Diamond 2, noul Touch Pro dispune de un ecran mai mare, in comparatie cu predecesorul sau, display-ul fiind un touchscreen WVGA de 3.6 inchi, cu o rezolutie de 480 x 800 pixeli.
 Touch Pro 2 dispune si de un senzor de proximitate si de aceeasi bara zoom mentionata anterior, plus o tastatura glisanta QWERTY. HTC Touch Diamond 2 va fi lansat in Europa si Asia in urmatorul trimestru, in vreme ce Touch Pro 2 va sosi pe piata la vara.


Sursa : reviews.cnet.com