miercuri, 18 martie 2009

Google Docs: Putem avea incredere in software-le free in mediul enterprise ?



   La inceputul saptamanii trecute Google a rezolvat o problema de securitate in suita sa de aplicatii Google Docs care a cauzat impartirea neglijenta a documentelor.
 Specialistii din industrie au argumentat ca acest bug din Googel Docs scoate in evidenta problema utilizarii serviciilor gratuite pe internet. "Primesti ceea ce platesti", a spus Clive Longbottom, reprezentant al firmei de analiza a proceselor business Quocirca. "Daca puteti trece peste aceste probleme, Google Docs este un tool perfect".
 Insa, acesta avertizeaza ca daca utilizatorii cred ca o aplicatie gratuita poate oferi o valoare intriseca afacerii lor, atunci acestia trebuie sa i-a serios in considerare rularea ei in-house, sau sa plateasca unui furnizor de servicii un contract cu un SLA.
 Pentru viitor, Longbottom sugereaza ca Google ar putea oferi un serviciu premium cu nivele suplimentare de servicii si de securitate. "Nu te poti astepta la nivele de securitate la fel ca in cazul produselor comerciale atunci cand nu platesti nimic pentru software", a spus acesta.
Capgemini, care vinde suport enterprise pentru Google, a redus riscul de securitate, spunand ca "desi orice problema de acest gen nu este de dorit, Google Apps se compara foarte bine cu mult mai conventionalele sisteme file-oriented in care e-mail-urile, memory stick-urile si comportamentul uman reprezinta importante amenintari de securitate".
 In ceea ce priveste bug-ul din Google Docs, compania a spus ca bug-ul a afectat impartirea de documente din Google Docs. Problema a aparut atunci cand proprietarul documentului, sau un colaborator cu drept de sharing, a selectat multiple documente si prezentari din lista de documente si a modificat apoi permisiunile de sharing in Google Docs.
 Google a rulat un proces automatizat de indepartare a colaboratorilor si privitorilor pentru documentele pe care le-a identificat ca fiind afectate. Unii utilizatori s-au plans ca aceasta rezolvare adoptata de Google i-a impiedicat sa mai imparta documente.



Utilizatorii smartphone-urilor Symbian tintiti de un troian care sustrage date


   Utilizatorii de smartphone-uri care ruleaza cu sistemul de operare Symbian sunt tinta unui nou troian care poate fura datele si utiliza dispozitivul ca si statie de distributie pentru spam.
 Malware-ul Sexy View avand sursa in China tinteste handset-urile care ruleaza cu ultima editie a software-ului Symbian S60 Third Editon. Se crede ca versiunile anterioase ale sistemului de operare nu sunt vulnerabile.
 Malware-ul se raspandeste prin intermediul unui mesaj text cu titluri precum "sexy view" sau "play boy", potrivit firmei de securitate F-Secure.
 Atacurile tintesc atat smartphone-urie in limba chineza cat si cele in limba engleza.
 Odata instalat, malware-ul incearca sa inchida anumite aplicatii de management, inainte de a incerca sa deschida o conexiune catre un server remote.
 Odata conectat dispozitvul la server, detaliile utilizatorului sunt colectate si mesaje text sunt trimise catre toate persoanele din lista de contacte a victimei.