vineri, 23 mai 2008


Vama lanseaza Vama


Vama Da, Napster Ba

Cel mai mare magazin de muzică online recent lansat de Napster - la ce bun pentru noi? Informaţia „Napster lansează cel mai mare magazin de muzică online, cu peste 6 milioane de piese” duduie pe toate canalele de ştiri.

Veste evident bună, 6 milioane de MP3-uri DRM-free. „Fără protecţie sau digital rights management” reprezintă un aspect important, înseamnă că respectivele MP3-uri vor putea fi redate şi pe o gamă largă de device-uri, dispozitive mobile etc. (marele competitor iTunes oferă majoritatea pieselor cu DRM).

Se pot cumpăra fie piese la 0,99 USD bucata, fie albume pornind de la în jur de 10 USD - legal şi destul de accesibil, zicem noi. Din păcate „accesibilitatea” rămâne doar la nivelul preţului, ca şi multe alte chestiuni frumoase care „se întâmplă numai în America”, adică deocamdată în România serviciul nu este disponibil.

Toate acestea de sus nu înseamnă că nu ne putem bucura şi saluta pe această cale iniţiativa trupei Vama, care şi-a postat noul album pe internet, de unde poate fi descărcat, după ce a fost în prealabil cumpărat prin SMS pentru preţul de 4 Euro+TVA (11 piese). Trimiteţi un SMS cu textul VAMA la 7604, veţi primi un cod pe care-l veţi introduce pe site-ul trupei, www.vamamusic.ro, iar apoi veţi putea descărca ultimul album al trupei (pentru Vodafone e necesară o confirmare, vedeţi mai multe pe site-ul formaţiei).


Sursa: chip.ro

Yahoo News


OLPC îşi dezvăluie planurile pentru un nou laptop

Fundaţia One Laptop per Child (OLPC) a anunţat că lucrează serios la dezvoltarea unui succesor al laptopului XO, care le oferă în acest moment multor tineri din ţările în curs de dezvoltare posibilitatea de a a avea acces pentru prima dată la o astfel de tehnologie.

„Bazându-ne pe răspunsul venit din partea guvernelor, cadrelor didactice şi, cel mai important, din partea utilizatorilor direcţi, lucrăm serios la o versiune cu preţ mai mic, cu un consum şi dimensiuni reduse, a laptop-ului XO, ceea ce înseamnă că acesta va fi mai accesibil şi mai uşor de utilizat de către copiii din ţările sărace”, a spus fondatorul OLPC, Nicholas Negroponte. El a adăugat că, de la lansarea XO, în noiembrie 2007, au fost livrate aproximativ 600.000 de unităţi, la un preţ mediu de 188 de dolari fiecare. „Livrarea primei generaţii a modelului XO a trezit interesul la nivel global în privinţa proiectului şi ne-a oferit informaţii preţioase legate de modul în care ar trebui conceput acesta, şi cum ar trebui să facem din el o unealtă mai bună pentru utilizarea în procesul de învăţare.”

OLPC susţine că vrea să realizeze XO-2 la un preţ de 75 de dolari, acesta urmând să fie lansat în 2010. Pentru a face sistemul mai accesibil pentru naţiunile în curs de dezvoltare, organizaţia susţine că va folosi cele mai noi elemente din domeniul ecranelor şi procesoarelor, împreună cu noul software, care rulează sub Linux.

„Negroponte a vorbit, iniţial, despre un laptop de 100 de dolari, dar a ajuns rapid la 200. A fost neobosit în a face înţelegeri care să păstreze preţul cât mai redus, aşa că sigur va face şi acum diverse inovaţii în acest sens”, a spus Leslie Fiering, Vice President la Gartner Research.

Laptopul XO-2 ar urma să aibă aceeaşi mărime ca şi un textbook standard şi va avea suficientă memorie pentru a stoca 500 de cărţi în format electronic. Ba mai mult, dispozitivul va beneficia de două ecrane legate printr-o balama, pentru a afişa paginile din dreapta şi stânga unei cărţi, în format vertical. În mod alternativ, carcasa XO-2 va putea fi pliată pentru a le oferi utilizatorilor acces la un singur ecran senzitiv la atingere.

Decizia OLPC de a posta funcţiile tastaturii direct pe unul dintre cele două ecrane nu numai că va reduce mărimea şi greutatea dispozitivului, dar va da noului XO-2 un grad mai mare de flexibilitate. De exemplu, copiii care se află la început vor avea accesul restricţionat la o tastatură simplificată, în vreme ce alţii, mai avansaţi, vor putea să îşi personalizeze tastatura atunci când rulează aplicaţii mai avansate sau lucrează în mai multe limbi.

Fiering a observat că design-ul inovator al ecranului va avea preţul său, iar tastatura prezentă pe ecran ar putea crea probleme. „Nu există un răspuns tactil, deşi, uneori, designerii pot folosi răspunsuri sonore”, pentru a oferi o compensare şi, probabil, „tinerii utilizatori se vor putea adapta”.

XO-2 ar urma să consume doar 1 watt – mai puţin faţă de 2-4 waţi, necesari pentru actualul model XO. Acest lucru ar putea fi un avantaj important pentru cei care locuiesc în zonele rurale, unde accesul la sursele de energie este dificil sau chiar imposibil, şi care trebuie să îşi genereze singuri energia necesară, folosind un sistem manual.

OLPC a mai spus că va relua programul „buy one, get one” (cumperi unul, primeşti încă unul), pentru a încuraja contribuţiile caritabile la această campanie nonprofit.

Dacă XO-2 nu va fi disponibil până în 2010, organizaţia va lansa o versiune nouă a modelului XO-1.5, cu mai puţine componente şi un preţ redus, până în primăvara anului viitor.


Sursa: Yahoo News

Atac împotriva site-urilor din China


Mii de site-uri din China au fost atacate cu un cod scris pentru a descărca un Troian pe computerele vulnerabile ale utilizatorilor Windows. Spre deosebire de atacurile SQL anterioare, acestea au vizat în principal site-urile în limba engleză (mai ales cele găzduite în China, dar cu sufixul .com) şi au ocolit, în mod evident, site-urile autorităţilor, potrivit firmei de securitate ScanSafe.


Ultimele atacuri au inserat pe site-urile compromise un iFrame, care încarcă script-uri maliţioase de pe qiqigm.com, un domeniu înregistrat pe 16 mai. Aceste scripturi includ textul „silent love china”, într-un salut ce pare adresat celorlalţi hackeri din China.


Codul maliţios exploatează cunoscutele vulnerabilităţi din RealPlayer şi Internet Explorer pentru a instala un Troian ce fură parole şi se ascunde în sistemele cu Windows. Peste 7.000 de site-uri au fost compromise în acest mod, susţine Mary Landesman, Senior Security Researcher la ScanSafe.


Site-ul de brokerage kgieworld.com, din Hong Kong, şi pagina cu review-uri referitoare la camerele Kodak, de pe digitalcamerareview.com, se numără printre paginile afectate de atac.


Acestea sunt ultimele dintr-un val de atacuri bazate pe inserarea de cod SQL, desfăşurate în această lună. Conform companiei F-Secure, în atac sunt implicate mai multe grupuri, care utilizează diferite seturi de unelte pentru a insera cod maliţios.


Trend Micro susţine că două dintre vulnerabilităţile folosite în ultimele atacuri sunt legate de soft-uri în limba chineză, sugerând că este vorba despre atacuri ţintite împotriva site-urilor din această zonă.


Sursa: The Register