joi, 7 mai 2009

Europa incearca sa ingradeasca spatiul cibernetic



   Clientii Skype, utilizatorii Internet si furnizorii de servicii internet si-ar putea pierde dreptul de a comunica si cutreiera liber pe Internet daca Parlamentul European va aproba amendamentele la Pachetul de Telecomunicatii negociat intre Comisia Europeana, parlament si statele membre.
 Votul, care va urma dupa cea de a doua citire in plen la Strasbourg pe 6 mai, ar putea da operatorilor de retea dreptul de a "controla traficul", avand ca efect strangularea traficului intre retelele peer to peer si astfel scotand din business Skype, care depinde de file sharing-ul P2P.
 Luna trecuta, Skype a fost desemnat de Telegeography drept cel mai mare furnizor de servicii voce internationale din lume. Acesta are 405 milioane de utilizatori care au efectuat anul trecut 384 de miliarde de minute de convorbiri.
 Observatorii descriu aceste amendamente drept o tradare a cetatenilor europeni. Intr-o declaratie, EuroISPA a spus ca "Nu sunt doar niste propunerideplasate si prost sfatuite, ci risca si sa submineze abordarea multilaterala si colaborativa in tratarea problemlor de intimitate avute in vedere de catre institutii."
 "Ambii raportori ai pricipalelor directive ale Pachetului de Telecomunicatii, Malcolm Harbour (IMCO report) cat si Catherine Trautmann (ITRE report) au sacrificat drepturile fundamentale ale cetatenilor", a scris LA Quadrature du Net, un website catre este sprijinit de ONG-uri franceze, eurpene si internationale, precum Electronic Frontier Foundation, Open Society Institute si Privacy International.
 Malcolm Hutty, din partea EuroISPA, asociatia europeana a furnizorilor de servicii internet, a spus ca spera ca Franta sa renunte la insistenta sa "agresiva" de a impune aceste ingradiri, puternic promovate de industria muzicala si de film.
 "Abordarea corecta este de a dezvolta noi modele business care sa fie pe placul clientilor lor, furnizandu-le produsele prin canale potrivite, la preturi avantajoase si la timpul oportun", a spus Hutty.
 Comentariile lui Hutty se refera la negocieri guvernamentale secrete pentru introducerea unui acord comercial anti-falsificare (ACTA), care ar interzice copierea si comertul cu bunuri copyright. "Este foarte dezamagitor ca se acorda acces privilegiat la negocierea ACTA, de la care industria network, care este un jucator important in aceasta problema, a fost exclusa in totalitate".
 Amendamentele vor oferi furnizorilor broadband dreptul de limita accesul utilizatorilor la servicii si aplicatii.