joi, 8 mai 2008

Hollywood-ul a câştigat 110 milioane de dolari de la TorrentSpy


Operatorii popularului tracker TorrentSpy sunt obligaţi să plătească peste 110 milioane de dolari studiourilor de la Hollywood, pentru că au facilitat descărcarea ilegală de filme şi spectacole TV.



Judecătorul de district Florence-Marie Cooper a decis ca Motion Picture Association of America (MPAA) să primească cu titlu de daune 30.000 dolari în cazul fiecărui film, pentru fiecare dintre cele 3.699 de acuzaţii aduse împotriva TorrentSpy. În total, operatorul site-ului, Justin Bunnell, şi compania, sunt obligaţi să plătească 110.970.000 de dolari către MPAA.


Această amendă ar putea creşte dacă judecătorul va dispune ca TorrentSpy să plătească şi cheltuielile efectuate de MPAA cu avocaţii.


„Decizia transmite un mesaj puternic despre ilegalitatea acestor site-uri. Este o victorie clară pentru studiouri şi demonstrează că asemenea site-uri cu materiale piratate nu vor mai fi lăsate să opereze fără să răspundă acuzaţiilor venite din partea celor care deţin drepturile de autor”, a spus Dan Glickman, CEO la MPAA.


În martie anul trecut, TorrentSpy a fost obligat să închidă site-ul după ce a pierdut un proces cu MPAA. Procesul a fost deschis după ce au fost distruse probe legate de IP-urile folosite de către utilizatori, motivându-se protejarea acestora. Judecătorul a decis să amendeze tracker-ul cu 30.000 de dolari.


Sursa: The Register

Pioneer lanseaza o noua generatie de televizoare Kuro


Pioneer a lansat a doua generatie de televizoare HDTV cu plasma Kuro, cu un nivel de negru de 5 ori mai adanc decat cel din generatia anterioara.Pioneer a lansat a doua generatie de televizoare HDTV cu plasma Kuro, cu un nivel de negru de 5 ori mai adanc decat cel din generatia anterioara.


Filozofia Pioneer cu gama de televizoare Kuro este producerea unei culori negre pure (”kuro” inseamna negru in japoneza) si, in acest mod, a unui spectru de culori cat mai realist. Desi nu a ajuns inca la performantele demonstrate la CES 2008, cu prototipul de televizor de un negru absolut si grosime de 9 mm, noua generatie de televizoare Kuro face pasi mari in acea directie.
Pioneer afirma ca noua gama de televizoare Kuro are nivele de negru de 5 ori mai intense decat cele din generatia anterioara. De asemenea, cu noile televizoare, Pioneer renunta la rezolutiile HD mici (720p), toate televizoarele suportand direct 1080p, si la diagonalele “mici”, de 42″, noile televizoare Kuro avand diagonale de 50″ sau 60″.


Primele 2 modele din noua generatie sunt PDP-5020F si PDP-6020FD, cu diagonale de 50″, respectiv 60″ si grosime 9,3 cm (cu 20% mai mica decat generatia anterioara, dar inca departe de cei 9 mm ai prototipului de la CES). Noile televizoare vin si cu un nou design al telecomandei, cu o noua interfata graafica cu utilizatorul si cu un mod de ajustare automata a luminozitatii numit “Optimum mode”, care o regleaza pe aceasta atat in functie de lumina ambientala, cat si de tipul programului vizionat la un moment dat.
PDP-5020F si PDP-6020FD vor fi disponibile pe piata din luna iunie, la preturi de 4000 $, respectiv 5500 $.


Pioneer va avea de asemenea o gama high-end a televizoarelor Kuro, numita Elite Signature Series, cu 4 modele, PRO-111FD (50″) si PRO-151FD, PRO-101FD si PRO-141FD, de 60″. Diferentele intre acestea si modelele obisnuite constau in grosimea mai mica, de 6,35 cm, garantia de 2 ani, si prin faptul ca ofera un grad inalt de customizare si probabil garantia unei performante mai ridicate deoarece trec printr-un proces foarte strict de selectie.
Primele 2 modele Elite vor fi disponibile din iunie la preturi de 5000 $, respectiv 6500 $, celelalte 2 urmand sa apara mai spre sfarsitul anului, la preturi inca neanuntate.


Sursa: Engadget, Trusted Reviews

Verizon lansează Samsung Glyde


Unul dintre secretele cel mai prost păstrate devine oficial. Este vorba despre aparatul Glyde, de la Samsung. Bazat pe tehnologia CDMA, cu o tastatură QWERTY glisantă, aparatul oferă o cameră de 2 megapixeli cu bliţ şi autofocus, GPS, Bluetooth, slot microSD, şi un browser HTML.


Spre deosebire de competitorul său - LG Voyager -- Glyde nu oferă suport pentru serviciul VCAST TV, de la Verizon, dar probabil că foarte multă lume va considera acest lucru ca fiind o inconvenienţă insignifiantă.


Telefonul ar putea ajunge în magazine săptămâna aceasta, la preţul de 249,99 de dolarim după o reducere de 50 de dolari.

AMD anunţă procesoarele Opteron cu 6 şi 12 nuclee


AMD şi-a anunţat intenţia de a lansa procesoare din gama Opteron, cu 6 şi 12 nuclee, pentru servere. Atât procesorul cu 6 nuclee, care poartă numele de cod Sao Paulo, cât şi cel cu 12 nuclee, denumit Magny-Cours, se bazează pe o nouă platformă, denumită „Maranello” şi ar putea înlocui procesorul Barcelona cu opt nuclee, a cărui realizare pare să fi fost anulata.


Potrivit AMD, procesoarele cu 12 nuclee sunt mai uşor de realizat, astfel încât ar putea renunţa la cele cu opt nuclee. Acest lucru ar putea afecta Intel, care intenţionează să lanseze procesoarele Nehalem, cu opt nuclee, în decursul acestui an şi probabil că va fi deţinătorul coroanei până la lansarea procesorului AMD cu 12 nuclee, în 2010.



Sursa: Engadget

Noul model de Nokia 8800


O noua metoda de a rezolva problema banilor


ANRCTI a fost desemnata responsabila cu supravegherea aplicarii regulilor de comunicatii electronice


Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri o Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor prin care ANRCTI a fost desemnata responsabila cu supravegherea aplicarii regulilor de comunicatii electronice.
Actul normativ stabileste competente clare in sarcina Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) in ceea ce priveste supravegherea aplicarii regulamentelor comunitare de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice din Romania.
Adoptarea ordonantei ofera ANRCTI instrumentele necesare pentru a monitoriza si supraveghea in special aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Europei privind roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila in interiorul spatiului comunitar si de modificare a Directivei 2002/21/CE, care stabileste o abordare comuna in ceea ce priveste serviciile de roaming intracomunitar.
Odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului privind roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila la data de 30 iunie 2007, ANRCTI a fost desemnata institutia responsabila cu monitorizarea si verificarea respectarii obligatiilor ce decurg din acest regulament pe teritoriul national. ANRCTI are obligatia de a publica informatii actualizate cu privire la modul de respectare a regulamentului pe teritoriul Romaniei, de a monitoriza evolutia tarifelor de gros si cu amanuntul reglementate, separat, in functie de furnizorii de servicii de telefonie mobila, utilizatorii de servicii preplatite si utilizatorii de servicii post-platite, realizand si rapoarte periodice catre Comisia Europeana.
ANRCTI are competenta de a solicita furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice toate informatiile necesare si de a sanctiona incalcarea de catre acestia a obligatiilor ce decurg din regulamentele comunitare. ANRCTI va putea solicita acestora incetarea imediata a incalcarii savarsite, precum si remedierea efectelor negative ale acesteia.
Ordonanta de Urgenta largeste sfera litigiilor ce pot fi solutionate de ANRCTI, prin includerea in aceasta categorie a litigiilor care decurg din aplicarea prevederilor regulamentelor comunitare din domeniul comunicatiilor electronice.


Sursa: Ziua


Actiunile Yahoo s-au depreciat cu 20% dupa retragerea ofertei Microsoft




Actiunile Yahoo Inc s-au depreciat cu 20% luni dupa ce Microsoft Corp si-a retras oferta de preluare de 47,5 miliarde dolari, ceea ce a redus valoarea de piata a companiei de internet cu 7,6 miliarde dolari si a pus presiune pe conducerea Yahoo, relateaza Reuters.
In schimb, liderul motoarelor de cautare pe Internet, Google, a castigat de pe urma esuarii afacerii, care ar fi fost una din cele mai mari fuziuni din sectorul tehnologic si ar fi putut afecta expansiunea constanta a Google pe internet.
Actiunile Microsoft s-au apreciat cu 2,6%, investitorii fiind multumiti ca firma nu a trebuit sa plateasca atat de mult pentru Yahoo, in timp ce actiunile Google s-au scumpit cu 2,2%.
"Esuarea negocierilor dintre Microsoft si Google elimina riscul aparitiei unui concurent mai puternic pe piata publicitatii online pentru Google", arata o nota a analistilor de la Stifel Nicolaus, George Askew si Scott Devitt.
Acestia si-au urcat tinta de pret pentru titlurile Google de la 610 dolari la 675 dolari.






Sursa: Ziua

Asus deschide o reprezentanta oficiala in Romania




Directorul biroului Asus din Romania va fi, pentru inceput, Luca Rossi, care ocupa in prezent functia de Manager Director Italy and Eastern Europe, informeaza Business Standard in editia on-line. Deschiderea unui birou de reprezentanta pe piata romaneasca fusese programata initial pentru toamna anului trecut. "Tarile din Europa de Est devin din ce in ce mai importante pentru vanzarile de produse hardware. Dupa ce, anul trecut, Asus a deschis o reprezentanta in Ungaria, anul 2008 va aduce compania, in mod oficial, si in Romania. Prin aceasta actiune, Asus demonstreaza ca Romania este o piata matura si importanta", declara in urma cu trei luni, pentru Business Standard, Liviu Marica, PR&Marketing Manager Asustek Computer pentru Romania si Bulgaria. Aceasta miscare va aduce companiei o crestere cu 150-200% pe piata locala, comparativ cu 2007, spuneau, la acea vreme, reprezentantii Asus, refuzand sa precizeze insa valoarea vanzarilor inregistrate anul trecut.






Sursa: Ziua

Val de achizitii pe piata de telefonie



Vanzarile slabe de acasa si saturarea pietelor forteaza marile companii de telecomunicatii sa caute noi clienti peste hotare
Fostele monopoluri de telefonie ies la cumparaturi de firme. Uneori, cel care face presiuni pentru extindere este chiar guvernul, care a ramas un important actionar.
Acesta este cazul Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, dupa vanzari. Compania, la care statul detine inca 31% din actiuni, este, se pare, interesata de achizitionarea Sprint Nextel Corporation, al treilea mare operator de telecomunicatii din SUA. Informatia a aparut in presa zilele trecute, desi in mod oficial firma germana nu a demarat niciun fel de discutii cu cea americana.
O astfel de tranzactie, estimata la 33,7 miliarde de euro, ar propulsa Deutsche Telekom pe primul loc in piata de telefonie din SUA, dupa numarul de clienti, devansand AT&T si Verizon Wireless. Si asta pentru ca germanii mai detin aici T-Mobile, al patrulea mare jucator din piata. O sursa apropiata guvernului german, citata de Reuters, a declarat zilele trecute ca managementul Deutsche Telekom este presat de Berlin sa realizeze aceste achizitii pentru a creste valoarea actiunilor grupului, care au scazut cu 38% de la inceputul acestui an.
Directorul general al Deutsche Telekom, Rene Obermann, a declarat si el ca vrea sa extinda operatiunile de telefonie mobila prin achizitii pentru a compensa declinul diviziei de telefonie fixa.
Clienti noi pe pietele emergente
Dar Deutsche Telekom priveste cu acelasi interes si spre pietele emergente. In martie, a anuntat ca plateste 2,5 miliarde de euro pentru 20% din actiunile fostului monopol de stat al Greciei, Hellenic Telecom (OTE), care are participatii la operatori din Romania, Serbia, Macedonia, Albania si Bulgaria. Interesata de preluarea controlului OTE, compania germana negociaza cu guvernul grec achizitia altor trei procente din actiuni si drepturile de management. In urma cu doar cateva saptamani, si France Telecom, a treia mare companie europeana de telefonie, vehicula posibilitatea unei achizitii mari, de data aceasta pe piata nordica.
Directorul financiar al France Telecom, Gervais Pellissier, a spus ca firma sa este interesata de operatorul de telefonie suedezo-finlandez TeliaSonera, a carui valoare de piata se ridica la 38 miliarde de dolari. Analistii citati de "International Herald Tribune" spun ca ultimele achizitii din industrie au la baza doua strategii: reducerea costurilor prin consolidarea pe pietele vest-europene si intrarea pe piete inca neexplorate.
Operatorul spaniol Telefonica a cheltuit, in 2007, 2,3 miliarde de euro, pentru a se alatura unui grup de investitori italieni care au cumparat un pachet majoritar de actiuni la Telecom Italia. In 2006, Telefonica a cumparat cu 17,7 miliarde de lire sterline compania O2, care opereaza retele de telefonie in Marea Britanie, Irlanda si Germania. Tot in 2007, Vodafone a cumparat cu 16,6 miliarde de dolari Hutchison Essar, cel mai mare operator de telefonie din India, cu 24 milioane de clienti.


NVIDIA ajuta utilizatorii de PC-uri sa economiseasca energie utilizand HYBRID SLI



Noile platforme pentru PC ofera o experienta vizuala bogata, reducând zgomotul si consumul de energie
Utilizatorii de PC iubesc realismul vizual pe care procesoarele grafice foarte performante îl ofera PC-urilor , dar ar prefera sa detina aceasta performanta fara zgomotul si consumul mare de energie specifice PC-urilor moderne pentru gaming si entertainment. Începând de astazi, utilizatorii vor putea beneficia de ambele aspecte, multumita noilor platforme bazate pe tehnologia Hybrid SLI® de la NVIDIA®. Aceste noi platforme reprezinta fundatia unei noi generatii de PC-uri ce ofera o experienta vizuala foarte bogata reducând în aceelasi timp consumul de energie si costurile, zgomotul specific functionarii si chiar caldura. Noua tehnologie este disponibila chiar acum, integrata în placile de baza ce sunt bazate pe chipseturile nForce 780a SLI si GeForce Seria 8 de la NVIDIA.“Hybrid SLI va oferi clientilor performanta de procesare grafica suplimentara de care au nevoie pentru a rula numarul tot mai mare de aplicatii vizuale pentru PC precum jocurile pentru PC,” a declarat Drew Henry, manager general al platformei de business la NVIDIA. “si va oferi gamerilor si entuziastilor zgomotul redus si consumul mic de energie de care au nevoie. Costurile componentelor Hybrid SLI se amortizeaza pe durata de viata a PC-ului.”Capacitatile vizuale ale unui PC tipic sunt sustinute fie de o solutie grafica integrata pe placa de baza, sau pentru o performanta si mai mare, de placi grafice discrete precum unitatile de procesare grafica GeForce® de la NVIDIA. Din pacate, majoritatii chipseturilor integrate le lipsesc performanta si caracteristicile necesare celor mai moderne aplicatii 3D, jocurilor si filmelor. Placile grafice discrete ofera o experienta vizuala superioara, dar consuma mai multa energie.Placile de baza ce prezinta tehnologia Hybrid SLI elimina acesata problema prin integrarea unei unitati de procesare grafica GeForce GPU direct pe placa de baza. Aceasta unitate de procesare grafica GeForce prezinta o compatibilitate DirectX mai buna si capacitatea de a reda continut video HD (high definition) mai clar decât orice chipset grafic integrat în PC-urile de astazi, dar cu un consum mult mai mic de energie decât o placa grafica. Dar acesta este numai începutul.Conceputa pentru entuziasti si gamerii profesionisti, tehnologia HybridPower™ reduce consumul de curent al placii grafice discrete si transfera procesarea grafica pe chipsetul grafic integrat în placa de baza în aplicatii unde nu este necesara o putere foarte mare, precum e-mail sau navigarea pe Web. Utilizatorii vor aprecia consumul mic de energie, operarea mai silentioasa si nivelul de caldura emanata mult mai mic. Atunci când este necesara o putere 3D foarte mare, tehnologia HybridPower face tranzitia catre placile grafice discrete, care preiau sarcina fiind gata sa redea un continut 3D spectaculos. Tehnologia Hybrid SLI poate salva sute de dolari în costuri energetice pe toata durata de viata a PC-ului, atât pentru PC-urile high-end, cât si pentru cele enthusiast-class, si pot oferi o performanta grafica aditionala pentru mai multe tipuri de sisteme mainstream desktop prin intermediul acestor caracteristici.

Pentru utilizatorii mainstream, o particularitate a tehnologiei Hybrid SLI denumita GeForce Boost ofera utilizatorului posibilitatea de a adauga înca o placa grafica pentru o si mai mare performanta grafica. Combinând performanta chipsetului graphic integrat pe placa de baza cu unitatile de procesare grafica discrete, GeForce Boost creste performanta grafica per ansamblu cu pâna la 50% pentru aplicatiile intensiv vizuale de astazi si entertainment în propria locuinta.´NVIDIA continua sa ofere inovatii uluitoare pentru procesoarele AMD. Suntem entuziasmati de faptul ca HybridPower, o caracteristica a NVIDIA Hybrid SLI, va fi introdusa exclusiv pentru platformele bazate pe procesoarele de la AMD,´ a declarat Leslie Sobon, director de marketing de produs la AMD. “Procesoarele AMD Phenom™ X4 quad-core, împreuna cu toate caracteristicile HybridPower ale placii de baza, ofera o performanta deosebita si o eficienta a energiei, o combinatie importanta pentru AMD.”Placile de baza cu tehnologia Hybrid SLI sunt concepute pentru a creea un PC echilibrat, cu unitatile de procesare grafica GeForce si procesoarele AMD Phenom. sapte modele inclusiv recent disponibila placa de baza cu chipsetul nForce 780a SLI integrat, sunt disponibile:- nForce 780a SLI, nForce 750a SLI, nForce 730a, si nForce 720a- GeForce 8300, GeForce 8200, si GeForce 8100.

Placile grafice discrete cu tehnologia Hybrid SLI disponibile astazi includ:- NVIDIA GeForce 9800 GX2 si NVIDIA GeForce 9800 GTX (ambele includ tehnologia HybridPower)- GeForce 8400 GS si GeForce 8500 GT (ambele detin capacitatea GeForce Boost)Placile de baza ce prezinta tehnologia Hybrid SLI pentru procesoarele Intel si notebookurile ce prezinta tehnologia Hybrid SLI vor fi disponibile în Q3 al anului 2008. Pentru mai multe informatii despre tehnologia Hybrid SLI de la NVIDIA va rugam vizitati www.nvidia.com/Hybrid_SLI.Despre NVIDIANVIDIA (Nasdaq: NVDA) este liderul mondial în tehnologia de procesare vizuala si compania care a inventat unitatea de procesare grafica (GPU), un procesor foarte performant care genereaza o grafica uimitoare pentru statiile de lucru, computerele personale, consolele de jocuri si dispozitivele mobile. NVIDIA deserveste atât industria de divertisment si segmentul utilizatorilor individuali prin produsele sale GeForce®, cât si segmentul profesional, de design si vizualizare prin produsele sale Quadro™ si domeniul foarte performant de procesare cu ajutorul produselor sale Tesla™. NVIDIA are sediul în Santa Clara, California si are birouri în Asia, Europa si America. Pentru mai multe informatii, http://www.nvidia.com/.



GTA IV bate recordurile de incasari


Grand Theft Auto IV a adus in prima saptamana de la lansare incasari de o jumatate de miliard de dolari.
Take Two Interactive a anuntat ca GTA IV a depasit toate recordurile de vanzari pentru un joc in prima zi si prima saptamana de la lansare.
In primele 24 ore, jocul a adus incasari de 310 milioane $, mai mult decat toate incasarile Halo 3 din prima saptamana. Suma a crescut la peste 500 milioane $ in prima saptamana.
Numarul exemplarelor vandute in prima zi a fost de 3,6 milioane, si a crescut la 6 milioane unitati dupa o saptamana.
“Stiam ca Grand Theft Auto IV va depasi tot ceea ce exista la ora actuala in ceea ce priveste experienta oferita jucatorilor, cu povestea sa, posibilitatile de joc si actiunea care se desfasoara intr-o paleta larga de scenarii urbane. Acum a depasit si recordurile de vanzare si de rating-uri,” a afirmat presedintele companiei Take Two, Strauss Zelnick.
“Performanta GTA IV in prima saptamana reprezinta cea mai mare lansare din istoria entertainment-ului interactiv, si credem ca aceste niveluri de vanzari le depasesc pe cele ale oricarei lansari de film sau muzica,” a continuat Zelnick.



Sursa: Daily Tech

Piata IT&C din Romania - 7 miliarde euro in 2008


Piata IT&C din Romania ar putea creste cu 36% in acest an, conform ministrului roman al comunicatiilor.
Valoarea pietei IT&C din Romania ar putea ajunge la 7 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an, comparativ cu 5,12 miliarde de euro inregistrate anul trecut, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Karoly Borbely.
“Principalii vectori care vor determina cresterea pietei vor fi introducerea noilor tehnologii si sporirea utilizarii celor deja existente. Este vorba de primele servicii de internet de tip WiMAX, trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala, acordarea unei noi licente de telefonie mobila pentru banda de frecvente 410/415 si 420/425 MHz, diversificarea si extinderea serviciilor din domeniul IT, precum si posibilitatea accesarii fondurilor structurale destinate domeniului IT&C”, a declarat Karoly Borbely.
Declaratia a fost facuta cu ocazia vizitei pe care ministrul a facut-o la CERF 2008, care a inceput astazi la Bucuresti.



Sursa: NewsIn

Magister SmartCash RMS


Open-Source

Microsoft a pierdut apelul la procesul Vista Capable. Asta înseamnă că procesul va continua şi e o şansă în plus de afirmare a Linux-ului pe desktop. Tot apropo de Microsoft şi de OOXML despre care am tot afirmat de atâtea ori că nu e o soluţie bună pentru salvarea documentelor, am aflat că Microsoft Office 2007 pică testul de compatibilitate cu standardul ISO OOXML cu 122.000 de erori! Ruşinică!
Anul acesta evenimentele OSCON (Open Source Convention) şi Ubuntu Live Conference vor avea loc simultan, în aceeaşi locaţie! Detalii despre ce este vorba şi despre cum vă puteţi înregistra găsiţi aici. La fel s-ar putea să facă şi proiectele KDE şi GNOME cu conferinţele lor din 2009! Şi, că veni vorba de conferinţe, mi-am adus aminte de un interviu luat de Linux.com celei responsabile de strategia Linux-Open Source de la Oracle!
Ce sistem de fişiere folosiţi pe Solaris? Întreb pentru că sunt mai multe opţiuni şi, bineînţeles, fiecare vine cu avantajele şi dezavantajele lui.
Steve McIntyre are ceva belele de rezolvat la Debian. El este noul lead-developer despre care v-am mai zis, iar problemele de rezolvat se referă la calitatea dezvoltatorilor implicaţi în proiect, care se pare că a scăzut.
Cred că orice utilizator începător de Linux a auzit cel puţin un RTFM supărat de la un altul mai experimentat. Şi pentru ca manualul să fie într-adevăr prietenos, ar trebui să citiţi acest articol.
Mai toată lumea e preocupată de încălzirea globală şi de reducerea consumului. V-am prezentat mai demult PowerTop, de exemplu. Dar pentru a reduce consumul sistemului dvs (ceea ce este cu atât mai important cu cât este vorba despre un laptop), e nevoie de mai mult decât de o simplă aplicaţie. Vedeţi aici ce poate face Linux pentru a reduce consumul de energie electrică a sistemelor pe care rulează.
Şi data trecută vă spuneam că Nokia va adăuga Qt la Maemo. Vreau doar să mai adaug ceva detalii, iar mai multe cred că vă voi spune într-un articol viitor. Şi Sun vine cu veşti bune, având intenţia de a deschide şi mai mult Java.
Ştiţi probabil că unul dintre multele atuuri pe care Linux-ul le are este programul de instalare foarte flexibil. De exemplu, puteţi instala Linux dintr-o imagine ISO de CD sau DVD, fără să folosiţi o unitate CD/DVD!
Un studiu independent întins pe o perioadă de 5 ani ne spune, printre altele, că Red Hat Linux e cu 70% mai sigur decât Windows! Rezultatele studiului nu pot fi vizualizate gratuit, dar puteţi citi despre ele într-un articol ArsTechnica.
Hans Reiser a fost găsit vinovat de uciderea soţiei sale şi îşi aşteaptă pedeapsa (minim 25 de ani de închisoare!). Interesant este faptul că ea nu a fost încă găsită, deci crima nu este încă sigură. Mai mult, un fost iubit al Ninei Reiser a recunoscut că ar fi ucis vreo 8 persoane, dar a negat uciderea ei. Un calendar al evenimentelor puteţi găsi aici.
Aplicaţii
Keep You Safe te menţine în siguranţă după cum îi zice numele. Ca să fiu mai exact, îţi ţine datele în siguranţă stocându-le online. Interesant şi util în acelaşi timp! Pentru salvări locale sau pe un alt sistem aflat tot în administrarea dvs, vă recomand Bacula.
Enlightenment 0.17 este îndelung aşteptat (din 2000!) şi lumea se întreabă „De ce?”. Poate găsiţi răspunsul în acest interviu.
Ksplice rezolvă o treabă foarte enervantă mai ales pentru administratorii de sistem: nevoia de a restarta sistemul după un update la kernel. Detalii pe KernelTrap.
Toast rezolvă o treabă foarte enervantă pentru toţi utilizatorii Linux: managementul pachetelor instalate din surse pe un sistem dotat cu pachete binare (rpm, deb). Evident, astăzi mai toate aplicaţiile vin împachetate în rpm sau deb, dar totuşi nu se ştie niciodată, deci daţi o tură pe aici.
GNOME 2.24.0 e în facere. Va fi lansat cel mai probabil în septembrie, iar până atunci puteţi folosi proaspătul 2.22 lansat acum aproximativ o lună!
Hugin este o aplicaţie grafică foarte, foarte interesantă! Ea vă permite să creaţi imagini panoramice din doar câteva click-uri. Exemplul prezentat în acest blog e destul ca să vă trezească interesul!
Lista cu proiectele acceptate la Google Summer of Code 2008 a fost făcută publică. O puteţi citi începând de aici. La ediţia de anul acesta participă 1125 de dezvoltatori faţă de 900 de anul trecut.
Lumea Open Source suferă mult la capitolul editoare HTML. Dar totuşi vă puteţi descurca foarte bine cu câteva dintre ele. Cu care şi cât de bine, vedeţi în acest articol.
Din nou, extensii pentru OpenOffice.org! De data aceasta, extensii pentru Writer. De asemenea, citiţi şi despre câteva extensii pentru Thunderbird şi despre ConfigurationMania, o extensie interesantă pentru Firefox.
Data trecută vă spuneam despre noul nucleu Linux 2.6.25, dar detalii mai multe găsiţi în acest articol.
Munca la KDE este impresionantă. Printre cele mai importante ştiri apărute acum două săptămâni se referă la lansarea versiunii 1.4.9.1 a Amarok-ului, ce rezolvă bug-ul legat de descărcarea coperţilor albumelor de pe Amazon.
KDE (mai ales versiunea 4) vine cu manager de fonturi foarte bun. Dar dacă nu folosiţi KDE sau chiar vreţi să încercaţi altceva, aveţi de unde alege!
Graţie Linspire, noul Google Earth (4.3) va fi mult mai uşor de instalat pe distribuţiile pe care rulează CNR. Una din aceste distribuţii e Ubuntu Hardy Heron.
Sisteme de operare
DamnSmallLinux 4.3 vine cu noutăţi importante ca de exemplu, trecerea la Firefox 2. Bineînţeles au trebuit în continuare „să ţină regim”.
Ubuntu 8.04 Hardy Heron şi familia este cea mai importantă lansare Linux a săptămânii 21-27 aprilie. Detalii puteţi găsi în review-ul meu. Dar despre Edubuntu puteţi citi aici câteva chestii. S-a scris mult despre noul 8.04. Am să vă mai prezint câteva review-uri:
acesta se axează mult pe installer-ul Wubi,
acesta şi acesta se axează pe câteva chestii ce merită setate în noul Ubuntu imediat după instalare,
dacă vreţi să îl instalaţi pe un server, acesta este cel mai indicat tutorial
şi, în final, nişte capturi de ecran cu noul Kubuntu Remix
Edubuntu nu este singura distribuţie Linux orientată către copii. În Brazilia există Linux Educacional 2.0, o distribuţie bazată pe Debian, cu KDE, pentru copii!



Ubuntu/Kubuntu


Dacă aţi urmărit seria de articole „Lumea Open-Source în săptămâna ...”, cu siguranţă ştiţi că pe 24 aprilie, a fost lansat noul Ubuntu. Lansarea s-a propagat în toată „familia”, apărând simultan şi variantele Kubuntu şi Xubuntu.
De ce aţi alege Ubuntu dintre alte sute de distribuţii Linux? Evident, nu voi putea argumenta foarte bine, dar voi înşira câteva motive:
Ubuntu are la bază Debian, distribuţia cu cel mai bun sistem de management de pachete. apt-get şi aptitude sunt foarte rapide şi uşor de folosit, iar debconf scuteşte multă bătaie de cap la configurarea diferitelor tipuri de servicii.
Ubuntu are în spate compania Canonical a milionarului (sau miliardarului?) sud-african Mark Shuttleworth. O mare parte a popularităţii acestei distribuţii a crescut datorită programului Ship-It prin care oricine poate comanda gratuit CD-uri cu Ubuntu sau Kubuntu.
Datorită popularităţii crescute dar şi datorită politicii Canonical, Dell vinde sisteme cu Ubuntu. S-a creat o buclă interesantă: datorită popularităţii crescute, există foarte multe pachete pentru Ubuntu (aplicaţii fel de fel, împachetate în format .deb) şi foartă multă documentaţie pentru această distribuţie, toate acestea generând şi mai multă popularitate.
Ubuntu e gândit să acopere necesităţile tuturor tipurilor de utilizatori. De aceea vine în mai multe tipuri de versiuni, atât pentru server-e cât şi pentru desktop-uri şi laptop-uri (a se vedea punctul de mai sus).
Ubuntu are un sistem de dezvoltare bine pus la punct, o versiune nouă apărând o dată la 6 luni. De asemenea, periodic apar versiuni LTS, pentru care există suport tehnic extins: 3 ani pentru versiunile desktop şi 5 ani pentru versiunile server.
Datorită site-ului Brainstorm, interacţiunea cu utilizatorii Ubuntu a crescut, crescând astfel şi calitatea distribuţiei.
Eu am folosit mult timp Mandriva pe desktop, dar când mi-am luat laptop, am observat că openSUSE 10.2 se descurcă mai bine. Din păcate openSUSE 10.3 nu a fost o versiune la fel de reuşită şi am trecut la Kubuntu 7.10 Gutsy Gibbon cu care m-am înţeles foarte bine. De asemenea am instalat Ubuntu 7.10 şi pe un server la mine la servici şi am fost încântat de performanţele pe care le are în mediul server şi de uşurinţa administrării sistemului.
Aşadar am decis să continui să folosesc Ubuntu. La scurt timp de la lansarea primului Beta al lui 8.04, am instalat versiunea amd64 pe un sistem în producţie (Apache + MySQL + PHP). Am avut probleme doar cu GRUB-ul care nu funcţiona în Beta 1 şi am instalat LILO în schimb. Am făcut update-uri zilnice la sistem şi totul funcţionează perfect până acum. Am upgradat şi sistemul cu 7.10 (i386) la versiunea 8.04 şi am avut doar probleme cu kernelul, deocamdată sistemul rulând cu nucleul lui 7.10.
Pe laptop am făcut o instalare „pe curat”, formatând vechiul Kubuntu 7.10 şi înlocuindu-l cu noul Kubuntu 8.04. Am folosit versiunea LTS cu KDE 3.5.9. Trebuie ştiut că mai există şi o versiune Remix cu KDE 4.0.3. Puteţi trece de la versiunea „clasică” la versiunea Remix instalând pachetul kubuntu-kde4-desktop.
Nu există modificări importante la suprafaţă. Sistemul se mişcă bine şi la bootare şi la folosirea de zi cu zi. Viteza poate fi îmbunătăţită şi prin instalarea lui preload.
Imediat după prima bootare am fost întâmpinat de managerul de driver-e care m-a informat că-mi poate face placa de reţea wireless (Broadcom BCM94311MCG) să „meargă” dacă descarc de pe internet ceva firmware. Zis şi făcut... procesul de instalare nu durează decât câteva secunde şi 2-3 click-uri. Aparent placa funcţionează, dar senzaţia asta am avut-o şi pe Kubuntu 7.10, unde am ales până la urmă să folosesc ndiswrapper ce oferea performanţe net superioare.
Mi-a plăcut mult tooltip-ul ce apare în partea dreaptă jos a ecranului când schimb luminozitatea ecranului. Nu e funcţie fără de care nu puteam să mă descurc, dar îmi place! Să fie oare una din roadele colaborării Dell - Canonical?

Ce nu mi-a plăcut a fost un bug ce persistă încă din 7.10! Este vorba despre faptul că tastele multimedia Previous şi Stop nu funcţionează decât când fereastra Amarok este în prim-plan. Problema se rezolvă prin folosirea lui xbindkeys. Interesant este că în openSUSE 10.2 şi Mandriva 2007 aceste taste funcţionau perfect.
Apoi am dat de alte două bug-uri. Ambele m-au împiedicat să scriu articole zilele acestea...
Primul dintre ele este legat de KNetworkManager. Bug-ul a fost raportat în diverse forme de foarte, foarte mult timp şi se manifestă atunci când singura conexiune la internet este una printr-un protocol gen PPP. Conectat la internet printr-un modem 3G, utilitarul KNetworkManager crede că nu există conexiune activă la internet şi comunică această informaţie tuturor aplicaţiilor care-l „ascultă”: pidgin, firefox, akregator (fără de care nu-mi pot citi rss-urile pentru alcătuirea articolului Lumea Open-Source în săptămâna 21-27 aprilie), etc. Un mod simplu prin care puteţi „evita” acest bug este să închideţi KNetworkManager.
Al doilea bug afectează grav Firefox 3 Beta 5. La scurt timp după ce l-am lăudat, acesta se dovedeşte de nefolosit pe noul Kubuntu. Când nu crapă subit, ocupă peste 90% din procesor şi (ambele probleme putând fi cauzate de Flash Player) nu pot face nimic altceva pe calculator. Din păcate nici nu am cu ce să-l înlocuiesc momentan. Konqueror nu e agreat de Yahoo şi nu-mi afişează butoanele de formatare a textului din editorul tinyMCE din care scriu acest articol. Opera se descurcă mai binişor, dar am fost nevoit să trec pe Yahoo Mail Classic şi salvez articolele la care lucrez din secundă în secundă pentru că atunci când crapă (şi o face suficient de des) nu ştie să restaureze paginile deschise cu tot cu textul din ele aşa cum o face Firefox. Mai mult, când apăs Ctrl+S, reacţionează atât tinyMCE-ul (care salvează documentul curent) cât şi browserul care se oferă să-mi salveze pagina web pe care o vizitez, ca fişier HTML pe disc.
Bun... haideţi să vă mai arat şi puncte forte ale noii distribuţii ca să vedeţi că se merită să o folosiţi totuşi. Unul din ele este facilitatea Desktop Effects prin care puteţi activa efecte vizuale după bunul plac şi după cât de multă putere de calcul sunteţi dispuşi să investiţi în ele.

Pentru comoditate, după instalare trebuie să vă activaţi toate repository-urile şi să adăugaţi şi medibuntu:
$ cat /etc/apt/sources.listdeb http://ro.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy main restricted universe multiversedeb http://ro.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-updates main restricted universe multiversedeb http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partnerdeb http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security main restricted multiverse universedeb http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free
În medibuntu există pachete ca Skype şi Acrobat Reader şi fel de fel de codec-uri. Activarea suportului pentru mp3 este foarte uşoară, cel puţin în Amarok. Mai complicat e să faceţi butonul Fill-In Using MusicBrainz să meargă. Pentru asta trebuie să înstalaţi pachetul libtunepimp5-mp3.
Şi fiindcă am pomenit de aplicaţii, haideţi să vă spun ce mai găsiţi prin Hardy Heron:
X.Org 7.3: mai puţină configurare, mai multă putere. Practic fişierul de configurare e aproape gol iar setarea parametrilor de funcţionare a monitorului se face automat. Schimbarea rezoluţiei e floare la ureche...
PulseAudio despre care am mai pomenit în ceva articole. De exemplu, puteţi găsi detalii aici.
Wubi, ce permite instalarea lui Ubuntu ca aplicaţie Windows.
OpenOffice 2.4, ce nu mai necesită nici o prezentareÎn mare, e o versiune foarte bună, îndelung aşteptată şi are o şansă reală de a concura cu Vista pe desktop. Cu siguranţă orice fel de problemă existentă va fi remediată în scurt timp şi mediul de lucru va ajunge foarte stabil.
Mai trebuie menţionat faptul că pe 30 aprilie a fost lansat Kiwi 8.04, distribuţia românească bazată pe noul Ubuntu. Despre ce este vorba, aflaţi pe site-ul oficial al proiectului.
Pentru a testa noul Hardy Heron, puteţi fie să descărcaţi imaginea ISO cu versiunea dorită, fie să comandaţi CD-uri gratuite cu versiunea dorită. Imaginile ISO cu Ubuntu pot fi descărcate de aici, iar cele cu Kubuntu de aici. Va trebui să le „ardeţi” pe un disc şi apoi să bootaţi de pe el pentru a rula un sistem Live pe care mai apoi îl puteţi instala pe hard-disk-ul calculatorului dvs. CD-urile gratuite pot fi comandate de aici pentru Ubuntu şi, respectiv, de aici pentru Kubuntu. Să ţineţi cont de faptul că durează cam 5-6 săptămâni pentru ca CD-urile să ajungă la destinaţie!
Indiferent ce metodă de instalare v-aţi ales pentru Ubuntu/Kubuntu, vă urez succes!



1 miliard de hard-discuri


Pe 22 aprilie Seagate a anunţat că a fabricat hard-discul cu numărul 1 miliard. Este prima companie care atinge această cifră în producţia de hdd-uri, capacitatea totală de stocare a dispozitivelor fabricate din anul 1979 până în prezent fiind de aproximativ 79 de milioane de terabytes (echivalentul a 158 miliarde ore de vizionat imagini video).
Seagate este pe locul I în vânzarea de hard-discuri, deţinând 35% din piaţa de profil. Compania se aşteaptă să atingă cifra de 2 miliarde de produse fabricate în aproximativ 5 ani, atunci când următorul clasat - Western Digital - va atinge primul miliard.

Dacă primul hard-disc, ST506, lansat în 1979 avea capacitatea de stocare de 5 MB, cântărea cca. 2,25 kg şi costa 1.500 USD (300 USD per MB), hard-discurile de astăzi pot stoca informaţii de până la 1 TB, la un preţ per MB de 0,00022 USD.
Tehnologia continuă să evolueze iar SSD-urile (nou intrate pe piaţă) constituie un competitor de temut, însă e clar că HDD-urile vor avea un cuvânt greu de spus multă vreme de acum încolo.



Sursa: Seagate

Atentie la MP3-urile cu malware


Firma de securitate McAfee avertizeaza asupra raspandirii pe internet a unui val de MP3-uri si MPEG-uri false, care incearca sa instaleze malware pe calculatoarele utilizatorilor.
McAfee avertizeaza asupra unui troian, Downloader-UA.h, care se raspandeste pe internet de cateva zile, deghizat sub forma unor fisiere MP3 sau MPEG, transmise in special prin retele P2P.
Daca utilizatorul ruleaza un astfel de fisier, acesta este indrumat sa downloadeze si instaleze un fisier numit PLAY_MP3.exe, descris ca un player media. Odata instalat, acesta downloadeaza o varietate de componente adware, care afiseaza pe desktop diverse reclame sub forma de bannere si pop-up-uri.
McAfee listeaza pe site-ul sau mai multe nume sub care circula acest troian, detectat pana acum pe aproape 500.000 de computere.



Sursa: McAfee

Telefoanele cu arome


In 2 ani am putea primi SMS-uri si mesaje multimedia cu miros.
Un grup de cercetatori de la un institut german, in colaborare cu firma ConVisual, au patentat un cip de marimea unui card SD, capabil sa emita o varietate de arome.
Cercetatorii afirma ca astfel de cip-uri ar putea fi integrate in telefoanele mobile, permitand lucruri precum trimiterea de mesaje SMS sau MMS care sa declanseze raspandirea unui miros sau realizarea de jocuri care sa ofere senzatii olfactive.
Astfel, in scurt timp, vom putea trimite mesaje olfactive, precum mirosul de mare atunci cand suntem in vacanta, sau mirosul unei flori in locul acesteia. Pentru a preveni spamul olfactiv si mirosurile nedorite, cel ce primeste mesajul va avea optiunea de a-l rejecta.
Cercetatorii germani lucreaza la acest cip de 8 ani, acesta putand acum emana aproximativ 100 arome. Pana acum au fost create arome florale si alte parfumuri placut mirositoare, dar posibilitatile sunt nelimitate, inclusiv pentru mirosuri urate.
Cercetatorii cred ca primele telefoane ce includ aceste cipuri ar putea apare pe piata in 2010.



Sursa: Information Week

Yahoo securizeaza cautarile


Yahoo a anuntat un parteneriat cu McAfee pentru a proteja utilizatorii motorului sau de cautare de site-urile ce pot pune probleme de securitate.
Este vorba despre integrarea in motorul de cautare de la Yahoo a software-ului SiteAdvisor de la McAfee, care atentioneaza asupra site-urilor asociate cu malware, adware, spyware, phishing si spam.
Prin noua functionalitate, numita SearchScan, rezultatele cautarilor efectuate pe Yahoo vor fi marcate cu icon-uri de culoare rosie care indica potentialul pericol pentru utilizatori.
Yahoo urmeaza astfel drumul deschis de Google, care a introdus o astfel de functionalitate din februarie 2007. SiteAdvisor exista pana acum doar ca add-on de browser, atat pentru Internet Explorer, cat si pentru Firefox.
SearchScan va fi deocamdata disponibil pe site-urile Yahoo din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Italia, Germania, Australia, Noua Zeelanda si Spania.
Parteneriatul dintre Yahoo si McAfee va fi extins in perioada urmatoare si alte functionalitati.



Sursa: ITWire

Windows XP SP 3, disponibil prin Windows Update


Dupa o saptamana de intarziere, Microsoft a dat drumul la distributia automata a ultimului Service Pack pentru Windows XP.
Dupa cum se stie, Windows XP Service Pack 3 a fost lansat oficial saptamana trecuta, dar a fost retras de Microsoft (in sensul ca putea fi accesat doar prin link direct sau de pe alte site-uri) din cauza unor probleme de compatibilitate cu aplicatia Microsoft Dynamics Retail Management System (RMS).
Desi se pare ca aceasta problema nu a fost rezolvata, Microsoft a decis totusi sa dea drumul la SP3 prin sistemul automat de update-uri Windows Update, astfel incat utilizatorii Windows XP care au setata optiunea de Automatic Updates au constat astazi ca pot downloada noul Service Pack.
Deocamdata, SP3 nu este instalat automat, utilizatorii trebuind sa confirme aceasta instalare. Pentru cei care nu folosesc Windows Update, SP3 poate fi downloadat de pe alte site-uri, precum Betanews.com.
Spre deosebire de alte SP-uri mai vechi, care de obicei veneau cu probleme destul de serioase ce se rezolvau doar dupa cateva luni, SP3 este unanim recomandat sa fie instalat. Singura problema este aceasta cu RMS, care este insa o aplicatie mai putin folosita.



Sursa: Betanews