joi, 8 mai 2008

Val de achizitii pe piata de telefonie



Vanzarile slabe de acasa si saturarea pietelor forteaza marile companii de telecomunicatii sa caute noi clienti peste hotare
Fostele monopoluri de telefonie ies la cumparaturi de firme. Uneori, cel care face presiuni pentru extindere este chiar guvernul, care a ramas un important actionar.
Acesta este cazul Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, dupa vanzari. Compania, la care statul detine inca 31% din actiuni, este, se pare, interesata de achizitionarea Sprint Nextel Corporation, al treilea mare operator de telecomunicatii din SUA. Informatia a aparut in presa zilele trecute, desi in mod oficial firma germana nu a demarat niciun fel de discutii cu cea americana.
O astfel de tranzactie, estimata la 33,7 miliarde de euro, ar propulsa Deutsche Telekom pe primul loc in piata de telefonie din SUA, dupa numarul de clienti, devansand AT&T si Verizon Wireless. Si asta pentru ca germanii mai detin aici T-Mobile, al patrulea mare jucator din piata. O sursa apropiata guvernului german, citata de Reuters, a declarat zilele trecute ca managementul Deutsche Telekom este presat de Berlin sa realizeze aceste achizitii pentru a creste valoarea actiunilor grupului, care au scazut cu 38% de la inceputul acestui an.
Directorul general al Deutsche Telekom, Rene Obermann, a declarat si el ca vrea sa extinda operatiunile de telefonie mobila prin achizitii pentru a compensa declinul diviziei de telefonie fixa.
Clienti noi pe pietele emergente
Dar Deutsche Telekom priveste cu acelasi interes si spre pietele emergente. In martie, a anuntat ca plateste 2,5 miliarde de euro pentru 20% din actiunile fostului monopol de stat al Greciei, Hellenic Telecom (OTE), care are participatii la operatori din Romania, Serbia, Macedonia, Albania si Bulgaria. Interesata de preluarea controlului OTE, compania germana negociaza cu guvernul grec achizitia altor trei procente din actiuni si drepturile de management. In urma cu doar cateva saptamani, si France Telecom, a treia mare companie europeana de telefonie, vehicula posibilitatea unei achizitii mari, de data aceasta pe piata nordica.
Directorul financiar al France Telecom, Gervais Pellissier, a spus ca firma sa este interesata de operatorul de telefonie suedezo-finlandez TeliaSonera, a carui valoare de piata se ridica la 38 miliarde de dolari. Analistii citati de "International Herald Tribune" spun ca ultimele achizitii din industrie au la baza doua strategii: reducerea costurilor prin consolidarea pe pietele vest-europene si intrarea pe piete inca neexplorate.
Operatorul spaniol Telefonica a cheltuit, in 2007, 2,3 miliarde de euro, pentru a se alatura unui grup de investitori italieni care au cumparat un pachet majoritar de actiuni la Telecom Italia. In 2006, Telefonica a cumparat cu 17,7 miliarde de lire sterline compania O2, care opereaza retele de telefonie in Marea Britanie, Irlanda si Germania. Tot in 2007, Vodafone a cumparat cu 16,6 miliarde de dolari Hutchison Essar, cel mai mare operator de telefonie din India, cu 24 milioane de clienti.


Niciun comentariu: