joi, 8 mai 2008

Open-Source

Microsoft a pierdut apelul la procesul Vista Capable. Asta înseamnă că procesul va continua şi e o şansă în plus de afirmare a Linux-ului pe desktop. Tot apropo de Microsoft şi de OOXML despre care am tot afirmat de atâtea ori că nu e o soluţie bună pentru salvarea documentelor, am aflat că Microsoft Office 2007 pică testul de compatibilitate cu standardul ISO OOXML cu 122.000 de erori! Ruşinică!
Anul acesta evenimentele OSCON (Open Source Convention) şi Ubuntu Live Conference vor avea loc simultan, în aceeaşi locaţie! Detalii despre ce este vorba şi despre cum vă puteţi înregistra găsiţi aici. La fel s-ar putea să facă şi proiectele KDE şi GNOME cu conferinţele lor din 2009! Şi, că veni vorba de conferinţe, mi-am adus aminte de un interviu luat de Linux.com celei responsabile de strategia Linux-Open Source de la Oracle!
Ce sistem de fişiere folosiţi pe Solaris? Întreb pentru că sunt mai multe opţiuni şi, bineînţeles, fiecare vine cu avantajele şi dezavantajele lui.
Steve McIntyre are ceva belele de rezolvat la Debian. El este noul lead-developer despre care v-am mai zis, iar problemele de rezolvat se referă la calitatea dezvoltatorilor implicaţi în proiect, care se pare că a scăzut.
Cred că orice utilizator începător de Linux a auzit cel puţin un RTFM supărat de la un altul mai experimentat. Şi pentru ca manualul să fie într-adevăr prietenos, ar trebui să citiţi acest articol.
Mai toată lumea e preocupată de încălzirea globală şi de reducerea consumului. V-am prezentat mai demult PowerTop, de exemplu. Dar pentru a reduce consumul sistemului dvs (ceea ce este cu atât mai important cu cât este vorba despre un laptop), e nevoie de mai mult decât de o simplă aplicaţie. Vedeţi aici ce poate face Linux pentru a reduce consumul de energie electrică a sistemelor pe care rulează.
Şi data trecută vă spuneam că Nokia va adăuga Qt la Maemo. Vreau doar să mai adaug ceva detalii, iar mai multe cred că vă voi spune într-un articol viitor. Şi Sun vine cu veşti bune, având intenţia de a deschide şi mai mult Java.
Ştiţi probabil că unul dintre multele atuuri pe care Linux-ul le are este programul de instalare foarte flexibil. De exemplu, puteţi instala Linux dintr-o imagine ISO de CD sau DVD, fără să folosiţi o unitate CD/DVD!
Un studiu independent întins pe o perioadă de 5 ani ne spune, printre altele, că Red Hat Linux e cu 70% mai sigur decât Windows! Rezultatele studiului nu pot fi vizualizate gratuit, dar puteţi citi despre ele într-un articol ArsTechnica.
Hans Reiser a fost găsit vinovat de uciderea soţiei sale şi îşi aşteaptă pedeapsa (minim 25 de ani de închisoare!). Interesant este faptul că ea nu a fost încă găsită, deci crima nu este încă sigură. Mai mult, un fost iubit al Ninei Reiser a recunoscut că ar fi ucis vreo 8 persoane, dar a negat uciderea ei. Un calendar al evenimentelor puteţi găsi aici.
Aplicaţii
Keep You Safe te menţine în siguranţă după cum îi zice numele. Ca să fiu mai exact, îţi ţine datele în siguranţă stocându-le online. Interesant şi util în acelaşi timp! Pentru salvări locale sau pe un alt sistem aflat tot în administrarea dvs, vă recomand Bacula.
Enlightenment 0.17 este îndelung aşteptat (din 2000!) şi lumea se întreabă „De ce?”. Poate găsiţi răspunsul în acest interviu.
Ksplice rezolvă o treabă foarte enervantă mai ales pentru administratorii de sistem: nevoia de a restarta sistemul după un update la kernel. Detalii pe KernelTrap.
Toast rezolvă o treabă foarte enervantă pentru toţi utilizatorii Linux: managementul pachetelor instalate din surse pe un sistem dotat cu pachete binare (rpm, deb). Evident, astăzi mai toate aplicaţiile vin împachetate în rpm sau deb, dar totuşi nu se ştie niciodată, deci daţi o tură pe aici.
GNOME 2.24.0 e în facere. Va fi lansat cel mai probabil în septembrie, iar până atunci puteţi folosi proaspătul 2.22 lansat acum aproximativ o lună!
Hugin este o aplicaţie grafică foarte, foarte interesantă! Ea vă permite să creaţi imagini panoramice din doar câteva click-uri. Exemplul prezentat în acest blog e destul ca să vă trezească interesul!
Lista cu proiectele acceptate la Google Summer of Code 2008 a fost făcută publică. O puteţi citi începând de aici. La ediţia de anul acesta participă 1125 de dezvoltatori faţă de 900 de anul trecut.
Lumea Open Source suferă mult la capitolul editoare HTML. Dar totuşi vă puteţi descurca foarte bine cu câteva dintre ele. Cu care şi cât de bine, vedeţi în acest articol.
Din nou, extensii pentru OpenOffice.org! De data aceasta, extensii pentru Writer. De asemenea, citiţi şi despre câteva extensii pentru Thunderbird şi despre ConfigurationMania, o extensie interesantă pentru Firefox.
Data trecută vă spuneam despre noul nucleu Linux 2.6.25, dar detalii mai multe găsiţi în acest articol.
Munca la KDE este impresionantă. Printre cele mai importante ştiri apărute acum două săptămâni se referă la lansarea versiunii 1.4.9.1 a Amarok-ului, ce rezolvă bug-ul legat de descărcarea coperţilor albumelor de pe Amazon.
KDE (mai ales versiunea 4) vine cu manager de fonturi foarte bun. Dar dacă nu folosiţi KDE sau chiar vreţi să încercaţi altceva, aveţi de unde alege!
Graţie Linspire, noul Google Earth (4.3) va fi mult mai uşor de instalat pe distribuţiile pe care rulează CNR. Una din aceste distribuţii e Ubuntu Hardy Heron.
Sisteme de operare
DamnSmallLinux 4.3 vine cu noutăţi importante ca de exemplu, trecerea la Firefox 2. Bineînţeles au trebuit în continuare „să ţină regim”.
Ubuntu 8.04 Hardy Heron şi familia este cea mai importantă lansare Linux a săptămânii 21-27 aprilie. Detalii puteţi găsi în review-ul meu. Dar despre Edubuntu puteţi citi aici câteva chestii. S-a scris mult despre noul 8.04. Am să vă mai prezint câteva review-uri:
acesta se axează mult pe installer-ul Wubi,
acesta şi acesta se axează pe câteva chestii ce merită setate în noul Ubuntu imediat după instalare,
dacă vreţi să îl instalaţi pe un server, acesta este cel mai indicat tutorial
şi, în final, nişte capturi de ecran cu noul Kubuntu Remix
Edubuntu nu este singura distribuţie Linux orientată către copii. În Brazilia există Linux Educacional 2.0, o distribuţie bazată pe Debian, cu KDE, pentru copii!



Niciun comentariu: