sâmbătă, 24 mai 2008

Google Health


Google Health - acces la fişa medicală de oriunde



Google oferă posibilitatea de a ne completa „fişa medicală” online, proiectul are un potenţial uriaş. Cu Google Health (e drept, la această oră încă în Beta) vă puteţi accesa fişa medicală de oriunde, fără a fi nevoiţi să căraţi toată hârţogăraia cu voi (oricine şi-a făcut nişte analize cam ştie ce înseamnă să mergi din doctor în doctor cu nuştiucâte hârtii după tine,clinicile partenere (Google a semnat deja parteneriate cu câteva clinici şi organizaţii pentru sănătate) vor avea uneltele pentru a putea folosi datele chiar în formatul oferit de Google. Rezultatul ar putea fi baze de date imense de clienţi, consult fără a mai fi necesară înregistrarea la fiecare clinică vizitată în parte, informaţii foarte concise şi bine organizate (data exactă de efectuare a unei analize, precum şi unde s-a făcut şi de către care cadru medical). Cadrele medicale ar avea acces la Întreg profilul dvs. de sănătate, ar putea fi evitate astfel erori de prescriere a unor medicamente ce influenţează negativ anumite afecţiuni secundare sau au reacţii adverse în combinaţie cu altă medicaţie.


Problemele care apar cu aceste baze de date imense cu pacienţi / boli sunt de confidenţialitate/securitate. Google ne asigură că informaţiile sunt păstrate în siguranţă departe de ochii celor ce ar putea profita de ele, dar o doză de scepticism există în fiecare dintre noi, mai ales că e vorba de informaţii atât de critice.


Cei interesaţi staţi cu ochii pe chioşcurile de presă, vom analiza mai atent Google Health în numărul de iulie al revistei.


Sursa: Google

Facelift pentru Facebook


Reţeaua de socializare a anunţat că îşi modifică înfăţişarea, urmând să cureţe paginile cu profilele utilizatorilor şi să îmbunătăţească organizarea, în condiţiile în care site-ul are peste 20.000 aplicaţii.


Noile aplicaţii vor fi organizate într-una din cele patru categorii împărţite în tab-uri, pentru a uşura accesul şi navigarea.


Celelalte tab-uri vor conţine informaţii personale, fotografii şi feed. Utilizatorii pot să îşi posteze aplicaţiile sub alte taburi, după preferinţă.


Link-ul „Applications”, din partea de sus a paginii, conţine un meniu de tip dropdown, cu o secţiune „Bookmarks”. Acolo, utilizatorii Facebook pot să îşi adauge aplicaţiile favorite. Meniul conţine o secţiune „Recent Applications”.


Toate tab-urile vor fi afişate în partea de sus a paginii cu profilul de utilizator, iar noul layout ar urma să elimine necesitatea de a da scroll down pentru a vedea paginile.


Noua funcţie „Publisher Box” le va permite utilizatorilor să adauge conţinut direct în profilele lor, eliminând necesitatea de a naviga pe pagini diferite.


Facebook va prezenta noua variantă a site-ului, în iunie, dar a oferit deja o idee despre cum va arăta aceasta.


Noul aspect ar urma să le ofere utilizatorilor mai mult control în privinţa detaliilor personale pe care vor să le evidenţieze.


Site-ul are peste 70 de milioane de membri în întreaga lume. Membrii Facebook şi cei ai altor reţele sociale au tendinţa să ducă vorba despre modificări în comunităţile lor online. Utilizatorii au devenit din ce în ce mai implicaţi de când site-ul a fost deschis pentru aplicaţii provenite de la terţi.


Facebook a anunţat că ar putea folosi răspunsurile provenite de la utilizatori, pentru a reface imaginea site-ului.


„Aşa cum puteţi vedea în screenshot-urile pe care le-am postat, modificările pe care le facem sunt destul de importante, dar am vrut să vă anunţăm că intenţionăm să facem asta. Ţineţi minte că design-ul nu este finalizat, astfel încât screenshot-urile ar putea să se modifice înainte de lansare”, au explicat reprezentanţii companiei.



Sursa: Google News

Nanotuburile de carbon, la fel de periculoase ca azbestul ?


Nanotuburile de carbon ar putea provoca boli similare cu cele produse de azbest, conform unui studiu efectuat pe soareci de laborator.


Nanotuburile de carbon, considerate ca materialul viitorului, cu o mare varietate de aplicatii, ar putea reprezenta un pericol pentru sanatate, la fel cum azbestul a fost la randul sau in secolul trecut, cand a cauzat sute de mii de imbolnaviri, mii de procese si sute de miliarde de dolari platite drept compensatii.


Conform unui studiu realizat de cercetatori britanici, soarecii de laborator injectati cu nanotuburi de carbon au prezentat simptome similare cu cele provocate de azbest, care este cunoscut ca provoaca diferite boli, inclusiv cancer, in special la plamani.


“Pentru ca o fibra sa fie daunatoare,” explica Dr Ken Donaldson, unul dintre autorii studiului, “aceasta trebuie sa fie lunga, subtire si insolubila in plaman.” Cum subtirimea si rezistenta nanofibrelor de carbon erau deja cunoscute, studiul s-a concentrat pe lungimea acestora.


Cercetatorii au cautat sa vada efectul acestora asupra unei mebrane care captuseste diferite cavitati din organism, precum stomacul sau plamanii, membrana numita mezotelium. In plamani, aceasta este cunoscuta ca fiind predispusa la o forma specifica de cancer atunci cand este expusa la azbest.


Cercetatorii au testat efectul nanotuburilor de carbon asupra mezotelium-ului, expunandu-l la diverse lungimi ale acestora. Ei au constatat ca nanotuburile lungi, de ordinul a 20 microni si peste, au dus la aparitia de inflamatii si de rani. Acestea apar deoarece celulele responsabile cu potectia impotriva corpurilor straine, fagocitele, care practic inghit aceste corpuri si incearca apoi sa le elimine din organism, au probleme in a se extinde mai mult de 20 microni, nemaiputandu-se misca pentru elimina obiectul respectiv. “Ele raman intr-o stare hiperactiva care duce la inflamatii, rani si probabil cancer pe termen lung,” a spus Donaldson.


Cercetatorii afirma insa ca exista un drum lung pana la a demonstra legatura intre nanotuburile de carbon si cancer, fiind nevoie de mai multe studii pentru aceasta. Spre exemplu, inca nu este clar daca aceste nanotuburi ar ajunge vreodata pana la mezotelium, daca ar fi inhalate in plamani.


Lucrurile sunt departe de a fi clare, neputandu-se deocamdata concluziona ca nanotuburile de carbon sunt la fel ca azbestul. “Astfel de materiale trebuiesc manevrate cu mare atentie,” a spus Anthony Seaton, unul dintre autorii studiului.


“Ca si societate, nu ne putem permite sa nu exploatam acest material incredibil, dar nici nu ne putem permite sa o facem intr-un mod gresit, asa cum am facut-o cu azbestul,” a declarat si Dr Andrew Maynard, un specialist in domeniu, care a facut un apel pentru o mai mare transparenta din partea companiilor care folosesc nanotuburi de carbon.



Sursa: BBC, Engadget