sâmbătă, 24 mai 2008

Nanotuburile de carbon, la fel de periculoase ca azbestul ?


Nanotuburile de carbon ar putea provoca boli similare cu cele produse de azbest, conform unui studiu efectuat pe soareci de laborator.


Nanotuburile de carbon, considerate ca materialul viitorului, cu o mare varietate de aplicatii, ar putea reprezenta un pericol pentru sanatate, la fel cum azbestul a fost la randul sau in secolul trecut, cand a cauzat sute de mii de imbolnaviri, mii de procese si sute de miliarde de dolari platite drept compensatii.


Conform unui studiu realizat de cercetatori britanici, soarecii de laborator injectati cu nanotuburi de carbon au prezentat simptome similare cu cele provocate de azbest, care este cunoscut ca provoaca diferite boli, inclusiv cancer, in special la plamani.


“Pentru ca o fibra sa fie daunatoare,” explica Dr Ken Donaldson, unul dintre autorii studiului, “aceasta trebuie sa fie lunga, subtire si insolubila in plaman.” Cum subtirimea si rezistenta nanofibrelor de carbon erau deja cunoscute, studiul s-a concentrat pe lungimea acestora.


Cercetatorii au cautat sa vada efectul acestora asupra unei mebrane care captuseste diferite cavitati din organism, precum stomacul sau plamanii, membrana numita mezotelium. In plamani, aceasta este cunoscuta ca fiind predispusa la o forma specifica de cancer atunci cand este expusa la azbest.


Cercetatorii au testat efectul nanotuburilor de carbon asupra mezotelium-ului, expunandu-l la diverse lungimi ale acestora. Ei au constatat ca nanotuburile lungi, de ordinul a 20 microni si peste, au dus la aparitia de inflamatii si de rani. Acestea apar deoarece celulele responsabile cu potectia impotriva corpurilor straine, fagocitele, care practic inghit aceste corpuri si incearca apoi sa le elimine din organism, au probleme in a se extinde mai mult de 20 microni, nemaiputandu-se misca pentru elimina obiectul respectiv. “Ele raman intr-o stare hiperactiva care duce la inflamatii, rani si probabil cancer pe termen lung,” a spus Donaldson.


Cercetatorii afirma insa ca exista un drum lung pana la a demonstra legatura intre nanotuburile de carbon si cancer, fiind nevoie de mai multe studii pentru aceasta. Spre exemplu, inca nu este clar daca aceste nanotuburi ar ajunge vreodata pana la mezotelium, daca ar fi inhalate in plamani.


Lucrurile sunt departe de a fi clare, neputandu-se deocamdata concluziona ca nanotuburile de carbon sunt la fel ca azbestul. “Astfel de materiale trebuiesc manevrate cu mare atentie,” a spus Anthony Seaton, unul dintre autorii studiului.


“Ca si societate, nu ne putem permite sa nu exploatam acest material incredibil, dar nici nu ne putem permite sa o facem intr-un mod gresit, asa cum am facut-o cu azbestul,” a declarat si Dr Andrew Maynard, un specialist in domeniu, care a facut un apel pentru o mai mare transparenta din partea companiilor care folosesc nanotuburi de carbon.



Sursa: BBC, Engadget

Niciun comentariu: