vineri, 9 mai 2008

Romanii 40.000 de ani pe mobil







Romanii au vorbit peste 21,2 miliarde de minute in retelele de telefonie mobila in 2007, convorbirile consemnand o crestere cu aproape 7 miliarde de minute fata de 2006, cand traficul de voce a atins 14,3 miliarde de minute, a aratat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, la "Ziua Comunicatiilor".






Aceasta inseamna, in echivalent, ca romanii au vorbit peste 700.000 de zile sau 40.300 de ani la mobil. In ceea ce priveste mesajele scrise (SMS) in retelele mobile, acestea au inregistrat o crestere de aproape un miliard, de la 2,2 miliarde SMS-uri in 2006, la 3,1 miliarde SMS-uri anul trecut. Raportul ANRCTI arata ca rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a ajuns la 106,2% la sfarsitul anului 2007, data la care se inregistrau 22,9 milioane de utilizatori de cartele SIM active






Sursa: Ziua

Premiera pentru justitia romana: Condamnat la inchisoare pentru piraterie


Un aradean a fost condamnat, in premiera pentru justitia romana, la cinci ani si sase luni de inchisoare pentru piraterie. Deocamdata, hotararea nu este definitiva, tanarul putand sa faca recurs. Kiss Adalbert Daniel, 28 de ani, este prima persoana condamnata in tara noastra pentru detinere si distribuire de marfuri piratate, precum si pentru promovarea acestor marfuri prin mijloace electronice, relateaza Antena3.


Tanarul nu avea antecedente penale, insa a fost in atentia autoritatilor inca din anul 2003, fiind pus sub urmarire penala doar in 2006, cand s-a aflat ca vindea cd-uri si dvd-uri pe un site. Instanta de judecata a hotarat ca, pe langa anii ce urmeaza sa-i petreaca in spatele gratiilor, aradeanul sa plateasca sumele de 191.745 lei catre Microsoft, 282.870 lei catre Autodesk Incorporated si 2.444,04 lei catre Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, ca despagubire.

Autoritatile din cadrul Serviciului pentru Investigarea Fraudelor vor continua sa faca cercetari in cazurile de piraterie, acesta fiind primul caz ce se finalizeaza printr-o sentinta judecatoreasca. Pirateria software este o problema tot mai presanta, si nu pentru userii de rand, care beneficiaza din plin de produsele ilegale, ci pentru companiile care pierd milioane de dolari anual din aceasta cauza.


RCS are 800.000 de clienti la mobil


Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS are aproximativ 800.000 de clienti pe segmentul de telefonie mobila, serviciu lansat in luna octombrie 2007, a declarat joi directorul de dezvoltare al companiei, Valentin Popoviciu. "De asemenea, in acest moment portofoliul de clienti ai RCS&RDS numara un milion pe segmentul televiziunii digitale prin satelit si 1,25 milioane pe cablu tv. Serviciile de acces la Internet sunt utilizate de peste 750.000 de clienti, iar telefonia fixa a depasit un milion de abonati", a spus Popoviciu, prezent la conferinta "Ziua Comunicatiilor".


Reteaua de telecomunicatii din generatia a treia (3G) a companiei acopera 50% din populatia Romaniei, respectiv aproximativ 180 de orase si 2.500 de kilometri de drumuri. "RCS&RDS a lansat serviciile 3G in luna octombrie 2007 in Oradea. Acum suntem prezenti cu reteaua 3G in circa 180 de orase. Practic, ne-am indeplinit obligatiile pe care ni le-am asumat la castigarea licentei, in 2006", a spus Popoviciu. El a adaugat ca piata locala are o pondere de aproape 70% in afacerile grupului RCS&RDS, care au depasit anul trecut nivelul de 500 de milioane de dolari.


Sursa: Cotidianul

Dell Vostro 1310


In comparatie cu Dell Vostro 1400, Dell Vostro 1310 este mai subtire si mai usor, are doar 2.02 kg. Design-ul sofisticat este dat de carcasa de aliaj de magneziu si titan, de ledurile albastre de deasupra tastaturii care indica statul conexiunilor la Internet, Bluetooth si altele, plus alte 7 butoane sensibile la atingere pentru multimedia. Ecranul de 13.3? are o rezolutie de 1280x800 pixeli, iar daca doriti rezolutia de 1440x900 pixeli puteti opta pentru notebook-ul Dell Vostro 1510.


Ceea ce au apreciat cei de la Laptop Magazine au fost urmatoarele:- ofera exact ceea ce doreste un utilizator dintr-o companie mica: are un design sofisticat incluzand un slot modular pentru DVD-RW, butoane multimedia, suport tehnic si service optional pentru End-Useri ;- Windows-ul XP care se poate lua ca optiune;- nu are caracteristici pentru care sa platesti dar pe care sa nu le folosesti niciodata.


Dell Vostro 1310 este dedicat utilizatorilor din mediul de afaceri si dispune de procesor puternic Intel® CoreTM 2 Duo T9500 2,60 Ghz, cititor de amprenta digitala, chipset TPM pentru criptarea datelor, hard-disc-uri de 5400 rpm sau de 7200rpm si cu senzor de cadere, conectivitate extinsa prin: Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet Gigabit, multiplele porturi: 4 x USB, 1394, VGA si utilitare precum: Dell DataSafe pentru stocare online a datelor, PC TuneUp pentru reorganizarea informatiilor, Dell Network Assistant.

Configuratia testata a fost urmatoarea:

- 2.1-GHz Intel Core 2 Duo T8100

- Sistem de operare Windows Vista Business (configurabil si cu Windows XP Pro)

- 2GB de RAM- 160GB hard drive

- Nvidia GeForce 8400M GS discrete graphics ( cu memorie de 128MB )

-display de 13.3-inch WXGA anti-glare

- Slot-loading 8X DVD-RW optical drive

- Baterie Six-cell ,

-webcam de 1.3-megapixeli,

-slot pentru ExpressCard/54, FireWire, 4 USB 2.0, Ethernet, VGA, Fingerprint reader, TPM, 802.11n Wi-Fi.


Puncte PRO au fost: productivitate solida si performante grafice, lipsa software-ului de tip trial, tastatura confortabila, design prelucrat.


Puncte CONTRA au fost: durata de viata a bateriei relativ mica si lipsa optiunii de banda larga mobila incorporata. Aceasta lipsa insa este suplinita de existenta slot-ului Express Card care se poate folosi la dispozitivele de banda larga.In concluzie, Dell Vostro 1310 este cel mai bun notebook de pe piata pana in acest moment pentru companiile mici.


Are toate ingredientele si imbina perfect pretul, portabilitatea si performanta.


Acces la distanta oricand si oriunde cu ProSafe® VPN Concentrator 25 de la Netgear


Acum angajatii care lucreaza la distanta pot accesa in deplina siguranta reteaua companiei.


Adresandu-se companiilor mici si mijlocii, ProSafe® VPN Concentrator 25 de la Netgear reprezinta modul cel mai simplu, sigur si avantajos din punct de vedere financiar prin care angajatii unei companii pot avea acces la informatii atunci cand nu sunt la birou.Suportand pana la 25 de conexiuni simultane, SSL312 permite angajatilor care lucreaza la distanta sa se conecteze la resursele companiei utilizand browser-ele standard si fara a mai fi nevoie de crearea unui client pe fiecare PC.


Productivitate crescuta :Datorita sistemului personalizat si flexibil, angajatii pot accesa rapid si sigur informatiile companiei fara a fi nevoie sa mearga la birou. Este nevoie doar de un browser web. NETGEAR ProSafe VPN Concentrator 25 este o alternativa avantajoasa din punct de vedere al costurilor fata de produsele traditionale care ofereau acces remote. Pretul avantajos, modul de functionare plug-n-play, fara intreruperi si interfata web prietenoasa ? toate aceste aspecte fac SSL312 usor de folosit si de administrat.


Pentru a asigura securitatea si confidentialitatea informatiilor transferate pe Internet, SSL312 foloseste Secure Sockets Layer (SSL) - protocol de securitate la nivel enterprise, suportat de cele mai utilizate browser-e web. O alta trasatura importanta este stergerea automata a fisierelor din cache dupa terminarea sesiunii de lucru, asigurand astfel confidentialitatea informatiilor.


Comoditate :SSL312 inlatura costurile ridicate de instalare, configurare si mentenanta a software-ului la client, intalnite in mod obisnuit la produsele care asigura acces remote.Cu ajutorul unei interfete web flexibile si a dispozitivului plug and play, SSL312 ofera companiilor posibilitatea de a oferi angajatilor acces de la distanta intr-o maniera rapida si facila si de asemenea avantajoasa.


Specificatii tehnice:

SSL VPN pana la 25 de conexiuni simultane\

Porturi: 2 x Ethernet LAN, 1 x port serial
Criptare: DES, 3DES, ARC4, AES (ECB, CBC, XCBC, CNTR) 128/256 bitMemorie (Flash/DRAM): 15/128 MBViteza processor: 200 MHz





Lite-On a lansat noul Blu-ray cu viteza 4X


Lite-On a lansat in Europa a noul inscriptor Blu-ray cu viteza de 4X. Modelul DH-4B1S este succesorul modelului LH-2B1S, unul dintre primele dispozitive Blu-ray de pe piata. Modelul DH-4B1S poate scrie mediul BD-R cu o viteza de 4X, cu 50 la suta mai mult, atat ca viteza cat si ca timp de scriere, fata de predecesorul sau. Modelul DH-4B1S foloseste Viteza lineara constanta (CLV) pentru scrierea mediului BD-R, ceea ce inseamna ca rata de transfer de date este constanta de 4X (18 MB pe secunda) pe toata durata sesiunii de scriere. O alta strategie de scriere, folosita pentru anumite inscriptoare BD de 6X de pe piata, este Viteza unghiulara constanta (CAV).


Aceasta strategie de scriere demareaza la o viteza mai mica si creste progresiv, ajungand abia la sfarsitul sesiunii de scriere pana la maxim 6X. Sunt foarte putini utilizatorii care folosesc toata capacitate a unui disc atunci cand fac un backup. Modelul DH-4B1S va fi disponibil in Europa la sfarsitul lunii mai si va completa portofoliul Lite-On de dispozitive Blu-ray, care contine deja un dispozitiv BD-ROM intern si unul extern.


Sursa: Rompres

Aerul curat va distruge bazinul Amazonului


Aerosolii sunt microparticule in suspensie emise prin activitati naturale (foc, vulcani etc.) si umane (combustie). Influenta acestora asupra climatului ramane una dintre incertitudinile majore in modelarea climatului. Ei joaca inca un rol putin cunoscut in absorbtia sau reflectarea razelor solare, in formarea norilor si a precipitatiilor. "Simularile noastre arata ca, in viitor, regiunea Atlanticului de Nord se va incalzi mai repede decat cea a Atlanticului de Sud, fapt care va conduce la o deplasare spre nord a zonei de convergenta intertropicala si la suprimarea ploilor in perioada iulie - octombrie in Amazonul occidental", scriu cercetatorii in Nature.


În 2005, Amazonul a cunoscut cea mai puternica seceta din ultimii 100 de ani. "Spre 2025, o seceta de aceasta amploare s-ar putea produce o data la doi ani. Din 2060, aceasta seceta s-ar produce in noua din zece ani", a spus Collins.


Amazonul retine aproximativ o zecime din dioxidul de carbon (C02) stocat in ecosistemele terestre. Orice modificare a vegetatiei sale are consecinte la nivelul intregii planete, confruntata cu o crestere fara precedent a concentratiei de gaze cu efect de sera, mai ales CO2, in atmosfera.


Sursa: AFP/Mediafax

Concurs video Microsoft


Microsoft a lansat un concurs care vizeaza realizarea unui spot video in 3 pasi. Prima parte a materialului, regizata de Kyle Newman, trebuie continuata pentru a promova o versiune imbunatatita de Windows - Vista Ultimate.


Povestea se numeste "The Cube" si este o parodie care combina doua filme celebre - "The Matrix" si "Office Space", rolul principal fiind interpretat de Sam Huntington.


Inceput marti, concursul se numeste Ultimate Video Relay. Mai multe informatii despre concurs, sitem de jurizare si premii puteti afla de pe pagina proprie, ultimatevideorelay.com.


Concursul organizat de Microsoft este un alt exemplu al celui mai popular instrument de marketing al momentului - user-generated content - si apare, cel mai probabil, ca o incercare de a da o replica la campaniile in care Apple ironizeaza Vista.


Sursa: NY Times

Yahoo refuzati de Microsoft si XP SP3 online iarasi


Se pare ca lucrurile au luat o intorsatura destul de neplacuta pentru Yahoo si rolurile s-au inversat mai nou. Chiar prin vocea lui Bill Gates declara ca nu mai sunt interesati de tranzactie preferand sa se dezvolte singuri in ce priveste internetul.


Spunem singuri insa de fapt se pare ca Microsoft, firesc de altfel, sunt in situatia de a alege cu cine sa colaboreze, existand zvonuri pe piata conform carora va exista o colaborare cu AOL, cu MySpace sau chiar LinkedIn ori Facebook, la aceasta din urma companie Microsoft avand deja 1,6 procente din actiuni.


In alta ordine de idei, la o saptamana dupa ce ultimul service pack pentru Windows XP a fost inlaturat de pe site-ul Windows Update, din cauza unor probleme de compatibilitate, astazi a fost remediata problema mentionata si pentru XP SP3 si Windows Vista SP1 asa ca singura operatiune suplimentara este instalarea unui “hotfix” inainte de aplicarea ultimului service pack pentru sistemele lor de operare, oricum, mai interesant este update-ul pentru XP, pentru ca multi potentiali clienti pentru Microsoft prefera sa ramana la Windows XP pana ce va aparea in cursul anului 2010 urmatorul sistem de operare: Windows Seven.

Au fost acordate premiile Webby


Castigatorii celei de-a 12-a editii a premiilor Webby Awards au fost anuntati, intr-o editie care a batut recordul in materie de site-uri participante si numar de votanti.


Premiile Webby sunt considerate echivalentul online al Oscar-urilor, fiind acordate pentru cele mai bune site-uri. Premiile au fost acordate anul acesta in aproximativ 70 categorii, fiecare categorie avand 2 castigatori, unul desemnat de catre experti, unul de catre public. Premiile au fost selectate din peste 10.000 de site-uri inscrise, din 60 tari.


Premiul Best Practices, unul dintre cele mai importante deoarece se refera la excelenta in design, content si tehnologie, a fost acordat din nou site-ului Flickr.com de la Yahoo, alesul publicului fiind insa Digg.com.


Site-ul Apple a a fost ales de catre public drept site-ul cu cele mai bune facilitati de navigare, in timpul ce premiul expertilor a revenit lui Ted.com. Site-ul Apple a castigat si titlul de cel mai bun site in ce priveste folosirea de content video.


Premiul pentru cea mai buna animatie/grafica a fost acordat site-ului de recrutare de la Coca-Cola, publicul alegand insa site-ul Zune.


Site-ul Kongregate.com a fost atat favoritul expertilor, cat si al publicului la categoria jocuri, iar site-ul revistei The Escapist a fost castigator la categoria site-urilor despre jocuri.


La categoria IT hardware/software, a castigat site-ul CSG, alesul publicului fiind site-ul IBM, la categoria celor mai bune texte au castigat Wired, respectiv HowStuffWorks, iar dublul castigator la categoria ziare a fost site-ul New York Times. Acesta a castigat si la categoria stiri, alaturi de site-ul BBC.


Lista completa a castigatorilor poate fi vazuta pe site-ul Webby Awards. Premiile vor fi acordate oficial in cadrul unor ceremonii publice ce vor avea loc pe 9-10 iunie in New York, ceremonii faimoase prin faptul ca discursul de acceptare al premiilor nu trebuie sa depaseasca 5 cuvinte.


Webby Awards a acordat si niste premii speciale precum Webby Person of the Year, care a revenit comicului Stephen Colbert, realizatorul show-ului de televiziune The Colbert Report, pentru lucruri precum faptul ca a reusit sa ajunga pe primul loc in rezultatele Google, la cautarea dupa cuvintele “greatest living american”, si pentru ca reusit sa-si creeze in scurt timp o baza larga de fani prin site-uri de social networking. Alte premii speciale au revenit lui will.i.am de la Black Eyed Peas (artistul anului) si regizorului Michel Gondry pentru filmul sau “Be Kind Rewind”.


Sursa: Webby, ABC News