joi, 15 mai 2008

Laptopul furat ajuta la prinderea hotilor


Hotii unui laptop Apple au fost prinsi cu ajutorul webcamului inclus in acesta.


Kait Duplaga, de 19 ani, din White Plains, New York, s-a intors acasa pe 27 aprilie pentru a-si gasi apartamentul in care locuia cu 2 colege spart de catre hoti. Printre lucrurile lipsa se numarau 2 laptopuri, 2 iPod-uri, console de jocuri, 2 televizoare cu ecran plat, DVD-uri si jocuri, in valoare totala de peste 5500 $.


Saptamana trecuta, Duplaga, care lucreaza la un magazin Apple din New York, a primit un mesaj de la o prietena care a vazut-o online si a felicitat-o pentru ca si-a recuperat laptopul furat. Avand in vedere ca acest lucru nu se intamplase, Duplaga si-a dat seama ca hotul ii folosise laptopul, un Mac, pentru a intra online.


Dand dovada de prezenta de spirit, Duplaga s-a conectat pe un alt Mac si si-a activat functionalitatea “Back to My Mac”, o functionalitate disponibila utilizatorilor Apple care subscriu la serviciul .Mac. Folosind acest serviciu, tanara s-a conectat la laptopul furat si a activat de la distanta camera web incorporata.


Dupa putin timp, a putut observa pe webcam cum o persoana vine si se aseaza in fata laptopului. Femeia a folosit atunci functia de control de la distanta si a realizat o fotografie a individului respectiv, imagine pe care si-a trimis-o apoi catre laptopul de pe care se conectase, inainte ca hotul sa isi dea sema ce se intampla. Atunci cand se realizeaza o fotografie cu webcam-ul respectiv, pe desktop apare un contor de numaratoare inversa, astfel ca hotul a putut sa vada ca ceva e in neregula. Cand a realizat ce se intampla, a incercat sa acopere camera, dar era prea tarziu, fotografia fusese deja facuta si trimisa.


Inainte de a ajunge la politie cu fotografia, tanara din New York a reusit sa-l si identifice pe hot cu ajutorul uneia dintre colegele de camera, individul fiind un cunoscut al acesteia, Ian Frias, de 20 ani (in imagine, in partea dreapta). Acesta fusese invitat cu doar cateva saptamani in urma la o petrecere in apartamentul fetelor.


Capturarea acestuia si a complicelui sau, Edmon Shahikian, de 21 ani, de asemenea invitat la petrecerea respectiva, a fost apoi o joaca de copii pentru politie, care a reusit sa recupereze bunurile furate. “Mai bine decat sa ni se aduca o fotografie a individului in timp ce foloseste bunul furat nu se poate,” a afirmat seful politiei.




Sursa: PC World, The Sidney Morning Herald

Niciun comentariu: