miercuri, 11 martie 2009

Compact discul a implinit 30 de ani. La multi ani CD!



   CD-urile nu au fost mereu suporturi de pahare atunci cand nu avem altceva la indemana, cum sunt acum. Venerabilul compact disc a implinit ieri 30 de ani si trebuie sa aflati ca in 1979, olandezii nebuni de la Philips au demonstrat tehnologia discurilor laser ca parte a unui show tehnologic din Eindhoven.
 CD-ul nu a cunoscut succesul de la inceput, avand nevoie de aportul celor de la Sony, care au colaborat cu Philips, pentru a standardiza formatul. Standardul a purtat numele de Red Book, incluzand totul, de la timpul de playback (60 de minute initial), pana la diametrul discului si frecventa de sampling.
 De abia in 1982 a fost lansat primul album muzical pe CD, apartinand lui Bily Joel si purtand numele de 52nd Street. Apogeul vanzarilor de CD-uri a fost atins prin intermediul albumului “1″ al celor de la The Beatles (30 de milioane de unitati vandute). Apoi, in anii 2000 a inceput decadarea formatului, in 2008, spre exemplu, vanzarile de CD-uri scazand cu 20%.
 Problema principala a compact discului? Lipsa de protectie la copiere si proliferarea MP3-urilor si filmelor disponibile prin tot soiul de servicii digitale. CD-ul ramane totusi un simbol al tehnologiei moderne, care de-a lungul ultimilor 30 de ani ne-a adus aproape filme, muzica, imagini si jocuri.


Sursa : gadgetzone.ro

Niciun comentariu: