miercuri, 7 mai 2008

Se pregateste un nou standard de retele de apartament

Intel, Infineon, Texas Instruments si Panasonic vor sa dezvolte un nou standard de retea de date de tip “home networking” peste mai multe tipuri de conexiuni fizice existente.
Intel, Infineon, Texas Instruments si Panasonic au anuntat ca au creat HomeGrid Forum, un organism menit sa dezvolte un nou standard de retea de tip home networking, care sa permita transferul de content digital - filme, muzica, imagini - intre orice device-uri existente in casa.
Standardul va defini un protocol de nivel scazut, pana la data link, ce va permite transferul de content multimedia folosind o varietate de conexiuni fizice existente, printre care cabluri coaxiale, reteaua de alimentare electrica si liniile telefonice.
Intentia este aceea de a permite conectarea device-urilor din casa intr-un mod simplu si care sa permita transferul de date intre acestea cu usurinta. Totodata se urmareste eliminarea fragmentarii acestei industrii si concretizarea ideii de “networked home”.
Forumul nu va dezvolta acest standard de la zero, ci va lucra pentru dezvoltarea unui standard aflat deja in lucru la ITU-T, controlat de grupul de lucru ITU-T G.hn.
HomeGrid Forum a stabilit 3 grupuri de lucru, unul de contributie la ITU-T G.hn, unul de compatibilitate si interoperabilitate, care va asigura ca orice produs cu logo-ul HomeGrid va functiona impreuna cu alte produse de acest gen, si unul de marketing, pentru a promova produsele certificate HomeGrid.
Ramane de vazut si care va fi relatia intre aceasta noua tehnologie si cele concurente, la ora actuala existand cel putin 4 tehnologii de networking peste reteaua electrica de alimentare, incompatibile intre ele. Faptul ca fondatorii HomeGrid, 11 in total, au interese si in celelalte tehnologii indica poate insa faptul ca doresc intr-adevar sa ajunga la un numitor comun si sa elimine aceasta fragmentare.


Sursa: Digital Home

Niciun comentariu: